Nyheter Ekonomi Världen

Läkarstrejk i England

Juniorläkare demonstrerar vid en strejk i mars utanför St Thomas-sjukhuset i London. Arkivbild.
Juniorläkare demonstrerar vid en strejk i mars utanför St Thomas-sjukhuset i London. Arkivbild.

De brittiska juniorläkarna har gått ut i sin hittills mest omfattande strejk i den segdragna konflikten med den konservativa regeringen om löner och arbetsvillkor.

De brittiska juniorläkarna, som kan jämföras med svenska underläkare och specialister, har tidigare genomfört flera arbetsnedläggelser, denna gång påverkas också akutmottagningar. Dessa stängs dock inte eftersom de övriga läkarna och sjuksköterskorna inte deltar i strejken.

Nästan 13 000 operationer och 113 000 vårdbesök har skjutits upp under strejken som beräknas pågå mellan klockan 8 till 16 under tisdagen och onsdagen.

Läkarnas fackförening BMA utesluter inte en mer utdragen strejk efter massuppsägningar för att öka trycket på regeringen.

Den skattefinansierade sjukvården, NHS, är en av Storbritanniens mest uppskattade institutioner och har till stor del varit skyddad från nedskärningarna inom den offentliga sektorn. Kritiker anser dock att sjukvården är underfinansierad eftersom befolkningen blir allt äldre och behandlingar dyrare.

Premiärminister David Camerons regering anser att en förändring av underläkarnas kontrakt är viktigt för att garantera en bra vårdkvalitet även på helgerna.

Det finns mer än 50 000 juniorläkare i den engelska sjukvårdsapparaten, vilket innebär att de utgör en tredjedel av arbetsstyrkan.

Läs också