Nyheter Sverige Sverige-topp

Lämnade ut sekretessbelagd information från Försäkringskassan

En anställd vid Försäkringskassan lämnade ut sekretesskyddad information. Arkivbild.
En anställd vid Försäkringskassan lämnade ut sekretesskyddad information. Arkivbild.

En anställd vid Försäkringskassan har lämnat ut sekretesskyddad information. Hundratals brukares personuppgifter har läckt till ett assistansbolag, skriver Dagens Nyheter.

– Det här är väldigt, väldigt allvarligt, säger Therese Karlberg, verksamhetsområdeschef för funktionsnedsättning på Försäkringskassans huvudkontor, till DN.

Ett externt tips kom in i december om att någon läckte information från myndigheten. Den misstänka personen var inte längre anställd, då vikariatet gått ut i augusti. Uppgifterna ska ha använts för att försöka locka över brukare till ett assistansbolag.

Det var i samband med att vikarien fick veta att det inte blev någon fortsatt anställning på Försäkringskassan och hen fick erbjudande om jobb på ett assistansbolag som uppgifterna började läcka.

Samtliga brukare, personer som får personlig assistans, från 42 bolag och kommuner ska ha kartlagts och personnummer och namn ska ha lämnats över.

Assistansbolaget har polisanmält bolagets företrädare misstänkt för medhjälp till tjänstefel, dataintrång och brott mot sekretesslagstiftningen. De har även anmälts till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) som ska utreda om verksamhetens tillstånd ska dras in, skriver DN.

När medarbetaren som åter anställts vid Försäkringskassan fick besked om avstängningen valde denne att säga upp sig. Personen är anmäld till personalansvarsnämnden, som fattar beslut under kommande vecka.