Sport

Längre läger för Kalla

Charlotte Kalla träningsåker på Sognefjell.
Charlotte Kalla träningsåker på Sognefjell.

Charlotte Kalla har lärt läxan. Med ett eget upplägg för skidåret ska hon inte köra slut på sig på samma sätt som det förra året.Men nu blir träningslägren längre.

Det är inte så konstigt som det låter. Förr har Charlotte Kalla försökt få till träningsdagar och -läger med sin personlige tränare Magnus Ingesson mellan de ordinarie landslagslägren.

Nu, när hon valt att stå utanför landslaget under träningsperioden, är Ingesson med under alla läger i egen regi. Då har dagar kunnat läggas till på lägren.

– Det ger ett större lugn mellan lägren eftersom jag fått köra dubbla läger ibland förut, säger Kalla från norska Sognefjell.

– Jag har stor tro på att det här är rätt väg. Det är nu det har blivit påtagligt.

Ingesson finns med

Efter träningsårets första läger ihop med klubben Piteå i början på maj är lägret i Sognefjell det första i helt egen regi. Med åtta träningsdagar är det något längre än vad landslagets brukar vara.

– Innehållsmässigt är det inte jättemycket skillnad. Men vi har försökt dra lärdom av fjolåret då det kanske blev väl mycket innehåll i de flesta av passen. Vi tänker till lite mer hur belastad jag ska bli, att det ska finns tillräckligt med utrymme för återhämtning. Det var väl det som blev en bristvara i fjol till slut.

Magnus Ingesson, polis i Piteå i det civila, kommer att vara med på samtliga läger fram till tävlingssäsongen. Precis det som Kalla eftersträvade när hon hoppade av landslaget. Dessutom får hon med sig systern Cecilia, sjukgymnast, hela vägen. I övrigt kommer det att variera. I Sognefjell är sambon Anders Svanebo och Magdalena Pajala, klubbkamrat i Piteå Elit, med och sparrar.

– Det är alltid kul med sällskap på passen, men inget måste, säger hon.

– Tanken med det här lägret är att få åka skidor och att jobba tekniskt, få många träningstimmar. Hittills har det varit helt fantastiska förutsättningar. Hårda spår, det svarar bra både för- och eftermiddag. Samtidigt åker vi i shorts och t-shirt. Riktigt läckert.

Behåller vallaren

Snösäkra Sognefjell har dragit till sig även de norska damåkarna – och det svenska vallateamet.

Trots att Kalla står utanför landslaget fram till vintern, så kommer hon att ha tillgång till landslagets resurser, bland annat vallateamet. Och hennes vallare sedan flera år, Mats Eklund, kommer hon att kunna behålla.

– Det känns bra. Han känner min skidpark och vallateamet ska hjälpa mig precis som de brukar. Jag är jättetacksam över att förbundet bistår med den supporten.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset