Sport Skidor

Längre stavar ger Kalla högre fart

Varje säsong för något nytt med sig. Med längre stavar tar Charlotte Kalla sats mot sin elfte säsong i världscupen.En detalj på vägen mot en hägrande totalplacering i toppen.

Charlotte Kalla kom till Sverigepremiären i Bruksvallarna förra helgen med nya, längre fristilsstavar.

Hon vann – förstås – och första testen utföll till belåtenhet.

Skiljer 1,5 centimeter

Så även till veckoslutets världscuppremiär i Ruka i nordöstra Finland har Kalla med sig de längre stavarna. Hon får bruk för dem under lördagen, då 5 kilometer fritt står på programmet.

– Jag har varit sugen på att testa längre stavar, men det tog ända till början på september innan jag tog tag i saken.

De nya är 146,5 centimeter, 1,5 centimeter längre än de gamla. Jag gick upp och provade 147,5 från början. Nu kan jag påverka staven med kroppstyngden längre tid. Stavarna är viktiga i skejt också, att få det att tajma. Men visst, man häver ju på ännu mer tyngd i en stakspurt i klassiskt, säger Kalla vid torsdagens pressträff inför premiärtävlingarna som inleds med klassisk sprint på fredagen och avslutas med en mils klassisk jaktstart på söndag.

– I Bruksvallarna... man vill ju väldigt mycket så det är inte helt lätt att få träffarna att sitta, men jag hoppas att nu när jag har gjort en premiär att jag ska kunna åka med lite mer avslappnade axlar här, säger hon.

– Jag ska komma i mål varenda dag, fredag lördag söndag och känna att jag har gett allt. Då är jag nöjd.

Kamp mot Johaug

Sveriges skiddrottning har som bäst varit tvåa i minitouren i Finland. 2013 hade hon bara tidernas skiddrottning, Marit Björgen, framför sig.

Men placeringar vill hon inte orda om nu.

– Det kan ju vara tre andra som gör det superbra och att jag också åker på den förmåga jag har just nu. Då måste jag vara nöjd, även om jag inte är direkt sprudlande när jag passerar mållinjen.

Det faktum är att höggravida Björgen saknas i vinter öppnar för andra att ta över världscuptronen. Många ser en tronduell mellan Charlotte Kalla och Therese Johaug under säsongen.

Och de kommer få ovanligt många tillfällen att mötas. Tre gånger redan i Ruka.

– När det är mästerskapsår väljer man bort fler tävlingar. Nu gäller det att försöka hålla en så hög nivå som möjligt under hela säsongen.

Kalla har på förhand bara valt bort en enda hel världscuphelg, slovenska Planica 16-17 januari, helgen efter Tour de Ski.

– Jag måste givetvis värdera under vägen om jag ska hoppa över fler tävlingar. Om man tappar formen totalt kanske det är bättre att lägga in träning i stället.