Nyheter Sverige

Lärare frias från barnvåldtäkt

De två åtalade männen frias från anklagelserna om grov våldtäkt mot barn. Arkivbild.
De två åtalade männen frias från anklagelserna om grov våldtäkt mot barn. Arkivbild.

De två män från Västra Götaland som åtalats för olika sexbrott mot ett flertal tonårspojkar frias av Skaraborgs tingsrätt från anklagelserna om grov våldtäkt mot barn och våldtäkt mot barn.

De två, 34 och 55 år gamla, har haft samlag med en 14-årig pojke men har i förhör hävdat att de trott att pojken var 16 år gammal.

Tingsrätten skriver i sin dom bland annat att åklagaren inte förmått visa att 34-åringen insett att målsäganden var under 15 år. Omständigheterna, har enligt rätten, heller inte varit sådana att 34-åringen haft skälig anledning att tro pojken var under 15 år.

Överklagar troligen

– Jag har inte läst domen ännu. Därför vill jag inte uttala mig. Men troligen blir det ett överklagande, säger kammaråklagare Karin Lundström Kron till TT.

Domstolen konstaterar också att av de filmer som förevisats i rätten går det inte att utesluta att målsäganden skulle kunna tas för att vara 16 år. Den äldre av de två åtalade har med hänsyn till omständigheterna "inte nått upp till den nivå av oaktsamhet som leder till straffansvar".

34-åringen döms dock till ett år och två månaders fängelse för andra fall av bland annat grovt barnpornografibrott, sexuellt övergrepp mot barn och utnyttjande av barn för sexuell posering. Han ska också betala skadestånd på sammanlagt 60 000 kronor till fyra målsägande.

"Stor lättnad"

Den äldre mannen, som är lärare, döms till dagsböter för köp av sexuell tjänst av en vuxen person.

– Han känner en jättestor lättnad. Det har varit en jättestor press på honom under lång tid, säger lärarens advokat Christina Andrén, till P4 Skaraborg.

Om han kan fortsätta sin anställning är fortfarande oklart.

– Det får vi se, han har inte hunnit smälta detta. Vi har bara pratat en kort stund, säger Christina Andrén.