Nyheter Toppnyheter Världen

Lättnad i München efter nyårslarm

Polisen tog rapporterna om ett befarat terrorhot mot München under nyårsnatten på stort allvar och utrymde två järnvägsstationer.
Polisen tog rapporterna om ett befarat terrorhot mot München under nyårsnatten på stort allvar och utrymde två järnvägsstationer.

Oro över uppgifter om en planerad attack vid tolvslaget präglade nyårsfirandet i München. Men trots konkreta underrättelsetips har tysk polis inga spår efter de misstänkta, som påståtts ha kopplingar till jihadistgruppen Islamiska staten (IS), och bevakningen av järnvägsstationerna har dragits ned.

Det var inte många timmar kvar till midnatt när polisen i München fick upplysningar från en utländsk underrättelsetjänst som tydde på att en självmordsattack planerades vid centralstationen eller järnvägstationen Pasing vid tolvslaget. Myndigheterna tog uppgifterna på största allvar och stationerna utrymdes under flera timmar.

Enligt Bayerns inrikesminister Joachim Herrmann kopplades hotet till den extremistiska jihadistgrupp som kallar sig själv Islamiska staten. Lokala medier rapporterar att underrättelseuppgifterna kom från franskt håll.

Konkreta uppgifter

Münchens polischef Hubertus Andrä säger att uppgifterna var väldigt konkreta gällande tidpunkt och plats för det eventuella dådet, som enligt honom planerades av en grupp militanta personer från Syrien och Irak. Men trots att polisen fått namnen på några av de utpekade har ingen misstänkt ännu kunnat gripas.

– Vi fick namnen. Men vi kan inte säga om de befinner sig i München eller ens i Tyskland, sade Hubertus Andrä vid en presskonferens på fredagen.

– Just nu vet vi inte ens om namnen stämmer, om de här människorna över huvud taget existerar eller var de kan befinna sig. Om vi visste detta skulle vi ligga ett steg längre fram.

Det finns inte längre någon konkret risk för en attack i staden, enligt tyska myndigheter. Hubertus Andrä försvarar dock de omfattande säkerhetsåtgärder som vidtogs under nyårsnatten. Han vill inte heller spekulera i om det handlade om ett falsklarm.

– Uppgifterna var så konkreta att vi var tvungna att agera.

Spänt firande i Europa

Münchenpolisen twittrade också en hälsning till stadens invånare på nyårsdagen: "God morgon till er som tillbringade natten ute i #München! Tack för att ni behöll lugnet och visade förståelse för våra åtgärder."

Evakueringen av de tyska järnvägsstationerna ledde till smärre panik i många europeiska huvudstäder, där minnet av Parisdåden i november är färskt. På många håll hade säkerheten skärpts ordentligt inför firandet, i den belgiska huvudstaden Bryssel ställdes bland annat det traditionsenliga nyårsfyrverkeriet in.

Sven Hoppe/TT/AP
Nyårsaftonen i München präglades av uppgifter om att ett självmordsdåd planerades till tolvslaget.