Nyheter Sverige

Låga opinionssiffror pressar Löfven

Statsminister Stefan Löfven är hårt pressad av de låga opinionssiffrorna och har enligt Expressen kallat till ett krismöte med Socialdemokraternas distriktsordförande i dag. Arkivbild.
Statsminister Stefan Löfven är hårt pressad av de låga opinionssiffrorna och har enligt Expressen kallat till ett krismöte med Socialdemokraternas distriktsordförande i dag. Arkivbild.

Efter flera mätningar med rasande opinionssiffror vill nu statsminister Stefan Löfven blåsa liv i höger-vänsterdebatten.– Jag tänker ta debatten med högern och borgerligheten om några viktiga och avgörande frågor i Sverige där skiljelinjen nu går, säger han.

Socialdemokraterna har legat under 25 procents väljarstöd i de tre senaste opinionsmätningarna. I Sifos undersökning var partiets stöd (23,2 procent) det lägsta som uppmätts sedan mätningarna startade 1967. I två av opinionsundersökningarna har Moderaterna varit större än S.

– Vi har dåliga siffror, det är inget snack om det, konstaterar statsministern.

Ingen omläggning

Men någon omläggning av politiken eller byta ut statsråd eller partisekreterare är inte aktuellt, framhåller han.

– Nu har vi en väldigt tydlig inriktning, och vi har tydliga skiljelinjer i svensk politik. Vi tror på investeringar, de tror på nedskärningar. Jag tror på den svenska välfärdsmodellen, de vill montera ned välfärden. Jag tror på den svenska arbetsmarknadsmodellen med schyssta villkor och de tror på en otrygg arbetsmarknad. Där går skiljelinjerna, säger Stefan Löfven.

Inte unikt

Enligt Expressen har han kallat till telefonmöte med distriktsordförandena.

– Jag tycker att det är en klok strategi att lyssna på sin omgivning. Vi har ett svårt läge, det är inget att sticka under stol med, och jag tillhör dem som gärna vill ta in uppfattningar och höra hur andra ser på läget och hur vi ska fortsätta att utveckla politiken. Men det är ingen unik händelse att partiordförande möter distriktsordförandena, det gör jag regelbundet, säger han.