Nyheter Världen

Långa straff för aktivister i Angola

Angolas president José Eduardo dos Santos.Arkivbild.
Angolas president José Eduardo dos Santos.Arkivbild.

En domstol i Angola har dömt 17 ungdomsaktivister till fängelse i mellan två och åtta år för att ha revolterat mot landets president José Eduardo dos Santos. En i landet känd rappare är en av de dömda.

Domarna förkunnades på måndagen i huvudstaden Luanda, efter en lång rättegång som landets opposition benämnt som ett bevis för att det i Angola utövas ett djupt rotat politiskt förtryck av regimen.

En av dömda är rapparen Luaty Beirão som förra året hungerstrejkade över en månad för att han frihetsberövats.Beirão dömdes till fyra och ett halvt års fängelse för "uppror mot republikens president, brottslig verksamhet och för att ha förfalskat dokument".

En annan av aktivisterna, som domaren pekade ut som "ledaren" i gruppen, dömdes till åtta och ett halvt års fängelse för att ha "planerat en kupp och för brottslig verksamhet".

Aktivisterna, som greps i juni förra året, har å sin sida hela tiden hävdat att de protesterat fredligt med krav på att president dos Santos ska lämna sin post.

José Eduardo dos Santos har suttit vid makten i den forna portugisiska kolonin sedan 1979, och han är den afrikanske ledare som hållit sig kvar på sin post näst längst tid (bara Robert Mugabe i Zimbabwe har suttit längre).

Amnesty International säger i en kommentar att aktivisterna inte skulle ha gripits från första början och att deras domar är en "travesti på rättvisa".

Tidigare denna månad lät dos Santos meddela att han avser kliva åt sidan i samband med 2018 års parlamentsval. Men eftersom han vid minst två tillfällen tidigare under sin presidenttid sagt samma sak, mottogs beskedet med viss skepsis.