Nyheter Sverige

Långhelg med högsommarvärme

Sol, sol, sol och riktigt varmt. Det blir en långhelg med sommarkänsla, enligt SMHI.
Sol, sol, sol och riktigt varmt. Det blir en långhelg med sommarkänsla, enligt SMHI.

Om det inte redan är gjort: Rota fram shorts och linnen ur garderoben. Meteorologerna lovar sommartemperaturer i större delen av landet under helgen.

– Vi har ett högtryck över landet och det är främst på söndag som vi kan komma upp i 25 grader i Götaland, Svealand och längs Norrlandskusten, säger meteorolog Lisa Frost vid SMHI.

Det blir alltså temperaturer mycket över det normala, och det talar för att den meteorologiska sommaren väldigt snart är här. Det sker när dygnstemperaturen håller sig på minst 10 grader under fem dygn på raken. Som det ser ut kommer Stockholm att passera sommargränsen först av alla.

Men det är inte unikt med riktigt höga temperaturer i maj.

– Det är inte säkert att det slås några värmerekord, för det har varit betydligt varmare i maj månad om man tittar bakåt, säger Lisa Frost.

Månadsrekordet ligger på hela 32,5 grader och har uppmätts två gånger: I Kristianstad den 27 maj 1892 och i Kalmar den 28 maj samma år.

Högtrycket parkerar sig alltså över hela landet, med temperaturer upp mot 20 grader i början av långhelgen och sedan 25 grader på söndag. Varmast blir det i de östra delarna av Götaland och Svealand, medan de inre delarna av Norrland får omkring 15 grader och fjälltrakterna upp mot 10 grader.