Nyheter Sverige Sverige-topp

Långt fängelsestraff för Arlövsmord

Blommor och ljus på Lundavägen i Arlöv i juli förra sommaren efter att en 20-årig man skjutits ihjäl. Arkivbild.
Blommor och ljus på Lundavägen i Arlöv i juli förra sommaren efter att en 20-årig man skjutits ihjäl. Arkivbild.

Både teknisk bevisning och ett entydigt utpekande saknas. Men en 42-årig man döms av en enig tingsrätt till 14,5 års fängelse efter mordet i Arlöv utanför Malmö förra sommaren.

"Om du är så jävla feg, skjut mig" ropade 20-åringen under ett bråk på Lundavägen i Arlöv natten till den 5 juli, när han fick se att en av de inblandade var beväpnad. Då blev han skjuten inifrån en bil med tre eller fyra skott, varav ett träffade kroppspulsådern. Malmö tingsrätt skriver i domen att "mordet måste bedömas som en avrättning".

Den nu dömde 42-åringen har hela tiden nekat och hävdat att det var en annan man som satt i samma bil som sköt. Men tingsrätten anser honom inte trovärdig eftersom han ändrat sig och lämnat felaktiga uppgifter under utredningens gång.

Flera personer har vittnat om att 42-åringen var den ende inblandade som var beväpnad. Skotten avlossades från en bil som han och den andre mannen satt i. Vittnen har sagt att handen som höll pistolen inte var tatuerad, vilket stämmer in på 42-åringen, men inte den andre mannen. Och enligt rättsläkarens bedömning är det mest troligt att skotten avlossades från förarsätet i bilen, där 42-åringen satt. Han döms även för grovt vapenbrott och olaga hot vid ett tidigare bråk kvällen före mordet.