Nyheter Sverige

Långt fängelsestraff för mord i skog

Polisens tekniker arbetar på platsen i Klippans kommun där den mördade kvinnan hittades i oktober förra året. Arkivbild.
Polisens tekniker arbetar på platsen i Klippans kommun där den mördade kvinnan hittades i oktober förra året. Arkivbild.

Den 60-åriga kvinnan var rädd för mannen som bodde i en bil i skogen nära hennes hem och brukade undvika att gå nära. Men under en skogspromenad stötte hon på honom och mördades. Mannen döms till 18 års fängelse.

Den 27-årige mannen har nekat i polisförhören och tigit sig igenom rättegången. Men Helsingborgs tingsrätt slår fast att det inte finns något tvivel – han försökte först strypa kvinnan och knivhögg henne senare till döds.

Åklagaren menar att enda förklaringen till mordet är sexuella motiv och har pekat på att mannen hade mängder av våldspornografi i sin dator, bland annat med skildringar av kvinnor som stryps och kvinnor som binds i skogen. Men något motiv går inte säkert att fastställa, anser rätten.

Han hade hennes blod på sina kläder och hans blod har hittats på hennes jacka. Vittnen har också sett honom nära mordplatsen den förmiddag då kvinnan miste livet.

Domstolen motiverar det långa fängelsestraffet med mannens direkta avsikt att döda. Det var inte ett helt kortvarigt förlopp och kvinnan måste ha känt stark dödsångest. Efter avtjänat straff ska 27-åringen utvisas ur Sverige.

Mannens försvarsadvokat Anders Widborg vill inte kommentera domen innan han hunnit prata med sin klient.