Utbildning Nyheter Sverige

Långt fängelsestraff för pedofil

Den 40-årige förskolepedofilen i Kristianstad döms till fängelse i sex och ett halvt år för flera fall av sexuella övergrepp mot barn. Åklagaren Pär Andersson yrkade på ett fängelsestraff under rättegången. ARKIVBILD.
Den 40-årige förskolepedofilen i Kristianstad döms till fängelse i sex och ett halvt år för flera fall av sexuella övergrepp mot barn. Åklagaren Pär Andersson yrkade på ett fängelsestraff under rättegången. ARKIVBILD.

Den 40-årige förskolepedofilen i Kristianstad kunde till slut inte skilja på fantasi och verklighet.Nu har mannen dömts till fängelse i sex och ett halvt år för grova sexuella övergrepp mot ett 20-tal förskoleflickor.

– Även om det aldrig kan glömmas, och det ska det inte heller, tror jag att det är skönt att man sätter någon form av punkt, säger Kenth Olsson, chef för barn- och utbildningsförvaltningen i Kristianstads kommun.

Fick straffrabatt

Den 40-årige mannen döms till sex och ett halvt års fängelse för bland annat fyra fall av grov våldtäkt och ett stort antal fall av grova sexuella övergrepp mot 19 förskoleflickor i åldrarna ett till tre år. Han ska också betala totalt 1,6 miljoner i skadestånd till flickorna.

– Tingsrätten har tagit hänsyn till att han i väsentlig mån har medverkat i utredningen. De har dragit av ett år, säger försvarsadvokaten Esbjörn Svensson.

Mannen har själv ansett att det inte var lämpligt att han jobbade inom barnomsorgen, men i december 2012 anställdes han inom kommunens vikariepool. Under 2013 började 40-åringen stjäla barnunderkläder från förskolorna för att tillfredsställa sina sexuella fantasier hemma och i hans bostad hittades 300 barntrosor.

Till slut kunde han inte skilja på fantasi och verklighet. Mannen började utföra grova sexuella övergrepp på blöjbarnen samtidigt som han filmade och fotade allt.

Flera åtgärder

Tusentals föräldrar chockades när övergreppen blev kända i augusti. Nu har kommunen kommit fram till en rad åtgärder för att stärka tryggheten för barn i förskolan. Exempelvis ska kommunen titta på möjligheten att sätta in fönster i förskolornas skötrum, där de flesta övergrepp ska ha skett. Det förs även en diskussion om privata mobiler och läsplattor med kameramöjlighet ska få användas i verksamheten.

– På en del förskolor har man kommit överens om att inte ha privata mobiler med kameramöjlighet, säger Kenth Olsson.