Teknik Nyheter Sverige

Långt receptstopp ska utredas

Under flera timmar gick det inte att hämta ut receptbelagda mediciner på apotek runt om i landet på tisdagen. Arkivbild.
Under flera timmar gick det inte att hämta ut receptbelagda mediciner på apotek runt om i landet på tisdagen. Arkivbild.

Under flera timmar gick det inte att hämta ut receptbelagda mediciner på apotek runt om i landet på tisdagen. Efter flera timmar löstes problemen och enligt ansvariga E-hälsomyndigheten berodde de på kapacitetsproblem hos IT-driftsleverantören Evry.

– Vi ska nu tillsammans med dem grundligt analysera varför problemen uppstod och se till at minska risken för att det händer igen, säger Erika Burlin Hellman, pressansvarig på E-hälsomyndigheten.

Enligt Erika Burlin Hellman gick ingen information förlorad under stoppet.

– Det fungerade hela tiden för vården att förskriva e-recept, så den informationen har gått in i systemet. Problemen fanns på apotekssidan som inte kom åt informationen när recept skulle lämnas ut.

Apoteken har reservrutiner som de kan använda om e-receptsystemet inte fungerar. Men vad som sker vid ett mer långvarigt stopp i systemet är oklart.

– Det är en av de frågor som vi måste titta närmare på tillsammans med andra aktörer i e-receptkedjan, säger Erika Burlin Hellman.