Nyheter Toppnyheter

Löften om att gasläcka ska tätas

Guvernören Jerry Brown i Kalifornien har utlyst nödläge för att få mer resurser att bekämpa naturgasläckan. Arkivbild.
Guvernören Jerry Brown i Kalifornien har utlyst nödläge för att få mer resurser att bekämpa naturgasläckan. Arkivbild.

Guvernören i Kalifornien har utlyst katastroftillstånd på grund av en naturgasläcka i en förort till Los Angeles. Guvernören och det ansvariga bolaget lovar över två månader efter att läckan uppstod att den ska täppas till så snart som möjligt.

Mellan 30 000 och 58 000 kilo metangas per timme bedöms ha vällt ut i luften sedan den 23 oktober, då läckan upptäcktes. Förorten Porter Ranch har drygt 30 000 invånare. Tusentals av dem har tvingats lämna sina hem av hälsoskäl. Invånare har klagat på huvudvärk, illamående och näsblod.

Guvernör Jerry Brown mobiliserar nu alla myndigheter för att få stopp på läckan. Beslutet om nödläge är ett sätt att snabbt kunna kringgå lagar om det krävs för att lösa krisen, säger Browns talesman.

Brown sätter också press på operatören. Läckan finns på en ledning som ligger cirka 2 500 meter under jord. Nu försöker bolaget nå den skadade ledningen och täta den. Brown kräver att företaget tar fram en alternativ plan om den ursprungliga inte fungerar.

Myndigheterna bedömer inte gasläckaget som hälsovådligt men oroas över dess inverkan på miljön.

Gasbolaget Southern California Gas Company bedömer att det kan dröja ända till slutet av mars innan problemet är undanröjt.