Nyheter Världen Sverige

Löfven: Attackerna är inte terrorism

Statsminister Stefan Löfven. ARKIVBILD.
Statsminister Stefan Löfven. ARKIVBILD.

Statsminister Stefan Löfven vill nu att tonläget dras ned mellan Israel och Sverige. Men han vill inte kalla knivdåden mot israeler för terrorism.Något som förvånar folkrättsexperten Ove Bring.

Vid ett besök i Luleå i dag instämde Stefan Löfven i utrikesminister Margot Wallströms uttalande att hon missförståtts från israeliskt håll.

– Det blir ett missförstånd när man lyssnar på vad utrikesministern säger. Hon är inte i närheten av att anklaga Israel och då blir det ett uppenbart missförstånd, säger han till TT.

– Att säga att utrikesministern anklagat Israel för den typen av åtgärder är helt fel. Det har hon aldrig sagt, säger Löfven.

"Inte terrorism"

Han syftar på Wallströms användande av begreppet "utomrättsliga avrättningar" när hon svarade på vad regeringen anser om knivdåden mot israeler. Löfven fick också frågan om han anser att knivdåden är att betrakta som terroristhandlingar.

– Nej, det är inte klassificerat som det. Det finns en internationell klassificering när det är, respektive inte är det. Vad jag vet är det inte klassificerat som terrorism, säger Löfven.

Löfvens slutsats förvånar Ove Bring.

– I dag har Stefan Löfven försvarat sin utrikesminister, dock med det olyckliga tillägget att de palestinska knivskärningarna inte internationellt definieras som terrorism. Jag vet inte vilket internationellt dokument han syftar på, men såväl inom som utanför Israel torde man i regel betrakta dessa attacker som just terroristhandlingar, säger Bring till TT.

"Lite olyckligt"

Vad som framför allt retat upp den israeliska regeringen är just att Margot Wallström använde begreppet "utomrättsliga avrättningar". Efteråt hävdade hon och statsministern att hon inte syftat på Israel, trots att svaret kom på en fråga hur regeringen ser på knivdåden mot israeler.

– Margot Wallströms uttalande var lite olyckligt, eftersom hon nämnde detta med utomrättsliga avrättningar i ett israeliskt sammanhang, i ett läge när det just nu inte finns rapporter om sådana avrättningar. I diplomatins språk kan dylika indirekta anspelningar mycket väl förekomma utan större problem. Men i just det här fallet, när israelisk diplomati griper varje tillfälle att attackera Sveriges utrikesminister, var det olyckligt att bjuda motparten på detta tillfälle, säger Ove Bring.

Stefan Löfven fick frågan om det var klokt att använda begreppet utomrättsliga avrättningar i sammanhanget.

– Det är exempelvis det Amnesty använder i sina rapporter så det är vedertaget. Jag vill återigen betona: Det finns ingen anklagelse mot att någon använder detta. Det är ett resonemang som förs, ett generellt, principiellt resonemang, säger Löfven.