Nyheter Sverige Sverige-topp

Löfven dömer ut Rosenbad-aktion

Fyra personer greps efter aktionen vid Rosenbad.
Fyra personer greps efter aktionen vid Rosenbad.

Statsministern fördömer en grupp klimataktivisters aktion på entrétaket till regeringskansliet Rosenbad. Två män och två kvinnor har gripits. Säpo har informerats om händelsen.

– Att vi ger uttryck för våra uppfattningar, det uppskattar jag, så ska det vara i en demokrati. Men den här typen av metoder är helt förkastligt, säger statsminister Stefan Löfven till TT och hävdar att den aktuella aktionen inte har något med demokrati att göra.

Han vill inte kommentera hur det är ställt med säkerheten kring Rosenbad, som är ett så kallat skyddsobjekt, där han själv har sitt kontor. Där hålls också regeringssammanträdena.

Klättrade på tak

Det var mitt under partiledardebatten i riksdagen, rakt över vattnet, som några miljöaktivister lyckades klättra upp på taket ovanför entrén till Rosenbad i centrala Stockholm. De var utklädda till byggnadsarbetare, reste stegar mot taket och klättrade upp, utan att vakterna som brukar stå utanför entrén hann stoppa dem.

På taket vecklade de som tagit sig upp ut en banderoll med budskapet "Vi låter kolet ligga", ett försök att väcka uppmärksamhet kring regeringens kommande besked om statliga Vattenfalls försäljning av brunkolsverksamheten i Tyskland. Gruppen vill, enligt en talesperson, att regeringen säger nej till affären och istället låter Vattenfall avveckla verksamheten utan att öppna nya gruvor.

Inga obehöriga tog sig in i själva Rosenbad.

"Mycket allvarligt"

Men Polisen ser allvarligt på händelsen och att aktivisterna kunde göra det de gjorde, trots att Rosenbad har extra bevakning.

– Det är ett skyddsobjekt och skyddsvakterna är beväpnade och det finns en anledning till det. Vi ser mycket allvarligt på det här, säger Petter Tomasson, yttre befäl hos Stockholmspolisen.

De andra partiledarna beskriver aktionen som allvarlig.

– Man ska inte angripa platserna för vår demokrati. Man ska inte kunna angripa eller störa på det sättet, säger Anna Kinberg Batra (M).

Fyra personer greps och en förundersökning om våld mot tjänsteman och grovt olaga intrång har inletts. Även Säpo har informerats om händelsen.

Ingen av vakterna på plats ska ha skadats vid aktionen.