Nyheter Sverige Sverige-topp

Löfven: "En sorgens dag"

Statsminister Stefan Löfven och partisekreterare Carin Jämtin lade ned en krans vid Olof Palmes grav på Adolf Fredriks kyrkogård.
Statsminister Stefan Löfven och partisekreterare Carin Jämtin lade ned en krans vid Olof Palmes grav på Adolf Fredriks kyrkogård.

30 år efter mordet lever minnet av Olof Palme kvar.– Det är en sorgens dag, säger statsminister Stefan Löfven.Men på årsdagen försökte många socialdemokrater blicka framåt och minnas Palme för hans energi och framåtanda.

På förmiddagen lade Socialdemokraternas ordförande Stefan Löfven och partisekreteraren Carin Jämtin ned en krans av röda rosor vid Olof Palmes grav på Adolf Fredriks kyrkogård.

– Vi påminns återigen om den fruktansvärda tragedin, säger Stefan Löfven.

Statsministern minns Palme som en energisk person full av självförtroende.

– Han hade en djup insikt att det är vi människor som styr vår framtid och formar samhället. Det är ingen ödesstyrd framtid, säger han.

Wallström minns glädjen

SSU:s ordförande Philip Botström säger att det är viktigt att blicka tillbaka, men att inte bli nostalgisk.

– Tvärtom ska man inspireras av den framåtanda och lust på framtiden som Olof Palme symboliserade, säger han.

Utrikesminister Margot Wallström besökte graven tillsammans med tolv latinamerikanska ambassadörer – och ett stort följe svenskar med latinamerikanska rötter som ville hedra den mördade statsministern.

Wallström minns Palme för hans glädje till politiken.

– Det är en dag som brukar vara ångestfylld, men det har gått så många år att man kan tänka klarare och försöka minnas det som vi har lärt oss av Olof Palme.

TT: Hur påverkar Palme politiken i dagens regering?

– Vi är några som fått jobba direkt med honom och jag tror att vi är mycket präglade av Palme som ledare. Det finns ett politiskt arv som handlar om reform inom jämställdhet, arbetsmarknad och sociala frågor, men framförallt utrikespolitiken, säger Margot Wallström.

Många rosor på Sveavägen

På mordplatsen på Sveavägen stannade många till för att hedra Palme och lägga ner en ros. Tomas Skoglund från Karlstad och hans son Edvin pratade om hur Sverige har förändrats efter mordet.

– Det blev ett mer slutet och läskigare samhälle. Innan kunde en statsminister gå på bio med sin fru på bio utan livvakter, säger han.

Leif R Jansson TT /
Sörjande människor lägger blommor på mordplatsen vid hörnet av Sveavägen och Tunnelgatan i mars 1986, för att hedra Olof Palme. Arkivbild.
Jonas Ekströmer/TT
Tomas Skoglund förklarar för sonen Edvin vad som hände fredagskvällen när Olof Palme blev skjuten. "Sverige blev ett annat land", säger Tomas Skoglund.

Läs också