Nyheter Ekonomi Sverige

Löfven frustrerad över väljarnas oro

Statsminister Stefan Löfven (S). Arkivbild.
Statsminister Stefan Löfven (S). Arkivbild.

Statsminister Stefan Löfven (S) uttrycker frustration över allmänhetens negativa bild av utvecklingen för Sverige.Positiva faktorer som kraftig tillväxt och sjunkande arbetslöshet har överskuggats av flyktingsituationen, säger han i en intervju med Financial Times.

Att hantera det stora antalet flyktingar och migranter har varit "surrealistiskt", enligt Löfven.

– Men vad som är ännu mer surrealistiskt är att alla siffror går åt rätt håll, men bilden som allmänheten har är att landet är på väg åt fel håll. Det handlar inte bara om att de är oroliga över flyktingkrisen, det är som om allt går åt fel håll, säger han till FT.

Affärstidningen konstaterar att de ekonomiska framgångarna, och det faktum att tillströmningen av flyktingar och migranter har minskat, inte har gynnat regeringen i väljaropinionen. I den senaste mätningen från Expressen/Demoskop fick regeringspartierna S och MP tillsammans med V 38,5 procent, medan Alliansen fick 43,1 procent av väljarstödet.

Löfven är själv bekymrad över utvecklingen inom EU, både när det gäller hanteringen av flyktingsituationen och Storbritanniens eventuella utträde ur unionen.

– Det vore väldigt, väldigt dåligt, säger han om hotet om en "brexit".