Nyheter Sverige

Löfven: "Har varit lyckligt lottad"

Statsminister Stefan Löfven talar vid nationaldagsfirandet i Hågelbyparken söder om Stockholm.
Statsminister Stefan Löfven talar vid nationaldagsfirandet i Hågelbyparken söder om Stockholm.

Vårt Sverige ska aldrig präglas av "stenkastning och segregation", sade statsminister Stefan Löfven i sitt nationaldagstal. Han talade om vikten av att visa empati med främlingar och tackade sitt öde för att ha fötts i Sverige.

– Jag har varit lyckligt lottad och jag vet att det finns få andra länder i världen där jag hade fått den möjligheten, sade statsministern i sitt tal i Hågelbyparken i Botkyrka utanför Stockholm under nationaldagsfirandet.

Han säger att det också i dag finns sammanhållning. Han nämner Tobiasregistret, uppkallat efter en ung pojke som dog i en blodbristsjukdom för 25 år sedan. Hans föräldrar tog initiativ till registret, som nu har 56 000 personer som anmält sig som donatorer av benmärg för att rädda andra, okända människors liv.

– De visar empati med en främling, det är så vi bygger den svenska modellen. Så bygger vi ett land att älska, säger han.

Modellen innebär också hårt arbete och att man gör sin plikt för att kunna kräva sin rätt, enligt statsministern.

Han talar om gemensamma investeringar i utbildning och generell välfärd. Det är det som lägger grunden för idéer, som ger en grogrund för hopp och framgångsrika företag. Om det så är Lalehs hits, Zlatans hattricks, Volvos acceleration eller Spotify – "allt detta från Sverige som slår världen med häpnad."

Stenkastning

Tillväxten är stark nu. Men den måste användas för att stärka sammanhållning och solidaritet.

– Vårt Sverige ska aldrig präglas av stenkastning och segregation, av ojämlikhet och orättvisor, säger han.

TT: Du talade om din barndom, vad har det att göra med nationaldagen?

– Sverige kännetecknas av att vi håller ihop och hjälper varandra, det är den svenska modellen och jag har farit mycket väl av den. När min biologiska mamma inte kunde ta hand om mig då stod ett samhälle redo och såg till att också jag fick möjlighet till en bra framtid. Det känner jag en stor tacksamhet över.

TT: Är du orolig över att den där sammanhållningen inte finns i dag?

– Nej, men vi måste vårda den och bygga vidare på den, säger statsministern som inför valet 2014 ibland pratade om ett land som, enligt honom, var på väg att gå sönder.

Janerik Henriksson/TT
Moderatledaren Anna Kinberg Batra sommartalade i fjol på Mosebacke i Stockholm, precis som i år. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset