Nyheter Ekonomi Sverige

Löfven: Kris kräver nordisk modell

Ett bättre samhälle kan aldrig byggas genom press nedåt på löner, säger statsminister Stefan Löfven i ett tal inför S- och LO-företrädare från Norden.
Ett bättre samhälle kan aldrig byggas genom press nedåt på löner, säger statsminister Stefan Löfven i ett tal inför S- och LO-företrädare från Norden.

Statsminister Stefan Löfven varnar för en farlig situation där nya reformer baras uppfattas som riktade mot flyktingar.– Vi måste visa att investeringar kommer alla till del, säger han.

Statsministern uttalar sig i ett tal till den nordiska fackliga och S-sammanslutningen Samak vid ett möte utanför Stockholm.

– Ordet alla är ett nyckelord. Vi kan, när vi har många människor som kommer till våra länder, hamna i en farlig situation om det är så att människor känner att de reformer och investeringar som görs bara riktar sig till de som flytt hit. En långtidsarbetslös i Alingsås ska inte känna sig åsidosatt av någon som precis kommit från Aleppo, vi måste visa att investeringar kommer alla till del, säger Löfven.

Han uppgav också att lägre löner för att få fler i arbete inte är något för Sverige och Norden att pröva.

– Ett bättre samhälle kan aldrig byggas genom att tvinga människor att sänka sin lön, bara genom att se till att ge människor möjlighet att höja sin kunskaps värde, säger Löfven.

Det är inte högerpopulister eller klassisk höger som har svaren, hävdar han.

Löfven säger att den nordiska modellen med ekonomisk styrning, generell välfärd och hög facklig organisering inte är i tur för skrotning, snarare utveckling. Ett klassiskt samhällsbygge av S-modell är svaret på utmaningar i globalisering och flyktingströmmars kölvatten, enligt honom.