Nyheter Sverige

Löfven litar på Wallström

Statsminister Stefan Löfven (S) litar på utrikesminister Margot Wallströms version om lägenhetsaffären.
Statsminister Stefan Löfven (S) litar på utrikesminister Margot Wallströms version om lägenhetsaffären.

Statsminister Stefan Löfven litar på sin utrikesministers ord i lägenhetsbråket med Kommunal.Han anser dock att det hade varit bättre om Margot Wallström ordnat bostad på annat sätt.

Löfven kommenterade för första gången att hans utrikesminister fått ett hyreskontrakt i Stockholms innerstad av fackförbundet Kommunal.

– Jag tycker att det hade varit bättre om hon hade ordnat bostad på annat sätt. Det finns inget formellt fel, vad jag vet, men det hade varit bättre, säger Stefan Löfven och beklagar att han nu måste diskutera lägenhetsaffären i stället för politik.

Har förtroende

Löfven har fortsatt fullt förtroende för sin utrikesminister. Han anser inte att Wallström har utnyttjat sin ställning för att få hyreskontraktet och han litar på utrikesministerns ord om att hon fått besked av Kommunals ordförande Anneli Nordström att fackförbundet lämnar hälften av sina lägenheter till bostadsförmedlingen.

Wallström anklagar Nordström för att ha ljugit när hon försäkrat att ministern inte gått före i någon kö, medan Nordström säger att Wallström missförstått.

Löfven anser att "det inte är bra" med olika versioner.

Misstror ej

– Men jag har fått information av Margot Wallström om hur det gick till och den har hon lämnat till medierna också. Jag har ingen anledning att tro något annat än att den är korrekt, säger Stefan Löfven.

TT: Men då måste du mena att Annelie Nordströms version inte är det?

– Nej, jag hävdar inte att någon ljuger över huvud taget. Men jag har ingen anledning att misstro Margot Wallströms information till mig.

Institutet mot mutor vill ha utrett om det kan vara ett mutbrott – något också oppositionen är inne på. Experter har menat att Wallström borde ha förstått att det inte är så enkelt att få en lägenhet.

"Är besvärande"

Löfven uppger att det inte är hans sak att bedöma om det behövs en rättslig prövning utan hänvisar till rättssystemet. Däremot välkomnar han en principiell diskussion om vilka beroendeförhållanden som kan uppstå när fastighetsägare ger hyreskontrakt till makthavare, även inom näringslivet.

– Det är besvärande för Margot Wallström detta, efter att ha återkommande ha hamnat i blåsväder, men vår kritik mot henne är framför allt politisk, när det gäller utrikespolitiken, säger Moderatledaren Anna Kinberg Batra.

Moderata ungdomsförbundet kräver att partiet riktar en misstroendeförklaring mot utrikesministern. Men det avfärdar Kinberg Batra:

– Misstroendeförklaringar tar man bara till vid exceptionella händelser och som mer rör politiska frågor.

Borde gjort mer

Själv fortsätter Wallström att påpeka att hon försäkrat sig om att allt gått rätt till hos Kommunal – men säger också att hon borde ha varit mer aktiv i att försöka köpa en fast bostad.

– Jag har gjort det, men jag skulle ha gjort det mycket intensivare, säger Wallström till TT.

Kontraktet skrevs under i april 2015. Tanken har hela tiden varit att lägenheten var tillfällig tills hon hittade en bostad att köpa, säger Wallström – ett sökande hon alltså tycker hon kunde ha gjort mer intensivt.

TT: Men du har ju haft sedan 2014 på dig?

– Jag har ju haft lite annat att göra också.

Wallström säger att hon haft fullt klart för sig hur bostadssituationen i Stockholm såg ut, och att hon just därför var extra noggrann med att kontrollera att allt gått rätt till.