Nyheter Sverige

Löfven lovar fler jobb i välfärden

Statsminister Stefan Löfven höll närmast ett linjetal om den svenska modellen på Socialdemokraternas kommunkonferens i Örebro.
Statsminister Stefan Löfven höll närmast ett linjetal om den svenska modellen på Socialdemokraternas kommunkonferens i Örebro.

Statsminister Stefan Löfven lovade mer pengar för att anställa fler i välfärden i ett tal i Örebro på lördagen.Samtidigt lovsjöng han den svenska modellen och lovade strid mot "högern".

När Löfven talade på partiets kommunkonferens i Örebro gav han kommunpolitikerna ett välkommet besked.

– Vi kommer att fortsätta att prioritera att anställa fler i välfärden. Det ska vi göra i budgetsamtalen med vår regeringspartner Miljöpartiet och med Vänsterpartiet, sade han.

På presskonferensen efteråt ville han inte säga hur mycket mer pengar det kan bli.

– Signalen är, och den är viktig, att kommuner och landsting behöver goda och långsiktiga planeringsförutsättningar, sade Löfven.

Fortsatte offensiv

Vänsterpartiet har i budgetförhandlingarna krävt tio miljarder till kommunerna.

– Vi återkommer till storleksordningen, var allt Löfven ville säga.

I talet fortsatte han sin offensiv för den "svenska modellen". Löfven målade upp en ljus bild av svensk ekonomi och uppgav att regeringen nu gör den "största kursändringen" i svensk politik på decennier, framförallt genom investeringar på 60 miljarder kronor.

– Nu är det slut på rivningen. Nu börjar samhällsbygget, sade han.

Attackerade oppositionen

Löfven anklagade samtidigt den borgerliga oppositionen för att vara emot "den svenska modellen".

– Den attackeras kraftigt från högern, med lägre löner, sämre arbetsvillkor och genom ännu fler skattesänkningar, sade han på presskonferensen efter talet.

Löfven ägnade också mycket tid i talet åt att försvara åtstramningen av asylpolitiken. Förslaget om ändrade regler för uppehållstillstånd har totalsågats av remissinstanserna. En av kritikerna är Sveriges kommuner och landsting, som styrs av socialdemokrater. De varnar för en svart marknad med anställningskontrakt, eftersom anställning ger permanent uppehållstillstånd.

Påhittad konflikt

– Nu kommer olika remissinstanser med sina svar och jag har respekt för deras uppfattningar och vi ska läsa igenom dem. Men vi måste se till helheten, vi måste ta ansvar för Sverige och för vår säkerhet och ordning och reda. Vi ska inte komma tillbaka till den situation vi hade i höstas, sade Stefan Löfven efteråt till TT.

Moderaternas arbetsmarknadspolitiska talesperson Elisabeth Svantesson avfärdade Löfvens påstående att Moderaterna är emot den svenska modellen.

– Vi vill ha bra löner i Sverige. Vi vill inte sänka löner. När han påstår något annat far han med osanning, sade hon och anklagade Löfven för att hitta på en konflikt.