Nyheter Världen

Löfven lovar hårda tag mot terror

Statsminister Stefan Löfven (S). Arkivbild.
Statsminister Stefan Löfven (S). Arkivbild.

Statsminister Stefan Löfven försäkrar att Sverige ska slå till "hårt och absolut" mot terrorismen.Han lovar också stöd om Belgien begär det.

På en presskonferens skickade Löfven ett meddelande till svenska folket.

– Vi kommer att gör allt som krävs, allt vi kan, för att detta inte ska hända här. Men jag kan heller inte garantera att det inte händer.

Inför riksdagen uppgav statsministern också att "vi som land är beredda att slå till hårt och absolut mot de som har som enda mål att sprida skräck och förstörelse".

Fler poliser

Strax efter terrordåden i Bryssel ökade polisen sin närvaro på svenska flygplatser. Det handlade dock framförallt om trygghetsskapande åtgärder. Säpo har inte höjt hotnivån som ligger kvar på nivå tre. Den sänktes nyligen från nivå 4.

De hårda tag som Löfven anser är nödvändiga består hittills av redan aviserade åtgärder. I slutet av mars presenteras utredningsförslag om skärpta straff för olovlig hantering av sprängmedel, i april träder kriminaliseringen av "terrorkrigsresor" och en skärpt passlagstiftning i kraft.

Räcker?

En utredning om att polisen ska kunna spionera på datorer ska tillsättas inom kort. Möjligheter för FRA, Säpo och militärens underrättelsetjänst att dela information digitalt håller på att utredas.

– Vi har aldrig sagt att de här åtgärderna kommer att räcka. Vi måste hela tiden datera upp kunskapen, följa med och vara beredda att göra nya saker, säger Löfven.

– Det är politiken och demokratins uppgift att också kunna försvara sig.

Löfven meddelade också att polisen i vår får i uppdrag att se hur man kan garantera att polisens nationella insatsstyrkan ska kunna sättas in på flera platser samtidigt under en längre tid om terrordåd utförs i Sverige.

Bistå Belgien

Stefan Löfven uppgav i riksdagen att det är ett enat Europa som måste slå tillbaka efter terrordåden i Bryssel.

– Om Belgien begär hjälp kommer vi självklart att bistå på lämpligt sätt, säger han.

Sverige deltar redan i den internationella koalitionen mot Islamiska staten och ger militärt stöd till Frankrike efter höstens terrordåd i Paris. Men från oppositionen har hörts krav på att till exempel delta med Gripenplan. Statsministern utesluter inte Sverige kan komma att behöva göra mer.

Henrik Montgomery/TT
Inrikesminister Anders Ygeman (S) beskriver attacken i Bryssel som en attack mot det öppna och demokratiska Europa. Arkivbild.