Nyheter Sverige

Löfven: Magiskt möte med Alexander

"Det är väldigt roligt att storken varit väldigt aktiv för familjen Bernadotte det här året", sade kungen.
"Det är väldigt roligt att storken varit väldigt aktiv för familjen Bernadotte det här året", sade kungen.

Alexander blir tilltalsnamnet för Sveriges nyaste prins, som blir hertig av Södermanland. Att hålla honom i famnen var "magiskt" sade statsminister Stefan Löfven.

Prins Alexander Erik Hubertus Bertil blir hertig av Södermanland, berättade kungen för regeringen vid torsdagens konselj på slottet. Han är nöjd med storkens insatser:

– Det är väldigt roligt att storken varit väldigt aktiv för familjen Bernadotte det här året, sade han.

Han träffade det lilla nytillskottet redan på onsdagskvällen. Drottning Silvia har däremot varit i New York och talat om droger i FN men på torsdagen var hon på väg tillbaka till Stockholm och det nya barnbarnet.

Löfven bekräftade

På morgonen fick prins Alexander besök av statsminister Stefan Löfven, riksmarskalk Svante Lindqvist, riksdagens talman Urban Ahlin (S) och statsfru Anna Hamilton. De skrev traditionsenligt under och satte sina sigill på ett vittnesdokument. Efter konseljen mötte de fyra en samlad presskår i Karl XV-salen. Svante Lindqvist berättade att statsministern suttit med den nyfödda prinsen i famnen i en kvart.

– En underbar upplevelse. Och föräldrarna var så generösa och det fick ta sin tid. Prinsen sov gott, sade en munter Stefan Löfven.

Prins Alexander höll föräldrarna vakna under natten, berättade statsministern, vilket kan förklara varför han sov sig igenom vittnesbekräftelsen. Stefan Löfven sade att han tyckte att prinsen såg lite filosofisk ut och visade med sina händer hur Alexander såg ut när han låg i statsministerns famn.

– Han höll sina händer lite såhär, sade Löfven och drog upp händerna mot hakan.

Ett mirakel

Statsfru Anna Hamilton var den förste av de fyra som fick hålla prins Alexander på Drottningholms slott.

– Det kändes som ett stort privilegium. Varje nyfödd liten bebis är ett mirakel, sade hon.

Urban Ahlin kunde inte riktigt svara på vem av sina föräldrar prinsen är mest lik.

– En perfekt blandning, sade han.

Läs också