Nyheter Sverige

Löfven: MP har inte fått för lite

Socialdemokraterna har inte varit för njugga mot Miljöpartiet i regeringen, enligt statsminister Stefan Löfven som är på officiellt besök i USA.
Socialdemokraterna har inte varit för njugga mot Miljöpartiet i regeringen, enligt statsminister Stefan Löfven som är på officiellt besök i USA.

Socialdemokraterna har inte varit för njugga mot Miljöpartiet i regeringen, enligt statsminister Stefan Löfven.– Det är fel, säger han, på en pressträff i Washington, om kritiken från bland andra två tidigare språkrör för MP.

De båda, Maria Wetterstrand och Per Gahrton, skrev häromdagen i en debattartikel att MP har fått igenom alldeles för lite sin politik i regeringen med S, samtidigt som de gröna har tvingats acceptera eller givit med sig i en rad för partiet svåra frågor.

"Stefan Löfven tycks inte ha förstått att varje stabil koalitionsregering måste bygga på en rimlig balans mellan eftergifter och framgångar för ingående parter. Om den större partnern missbrukar sin ställning för att tvinga den mindre till eftergifter som betraktas som ideologiska svek av sympatisörerna hotas koalitionens bestånd", skrev de.

Men Löfven håller inte med, de har fel, anser han.

– Och de pratar om Nato på ett sätt som om de kapitalt missförstått vad regeringen står för, till exempel att vi skulle driva en Natolinje. Men vi har varit väldigt tydliga med den militära alliansfriheten. Något annat går inte att klistra på oss.

Att Isabella Lövin blir nytt språkrör och Gustav Fridolin fortsätter innebär kontinuitet för regeringens arbete och S och MP:s politiska projekt.

– Vi är sedan tidigare överens om det politiska projektet och vad vi ska prioritera, säger Löfven.

Läs också