Nyheter Sverige Sverige-topp

Löfven och Lövin siktar på nystart

Miljöpartiets nya språkrör, biståndsminister Isabella Lövin, och statsminister Stefan Löfven satsar på en nystart för regeringen.
Miljöpartiets nya språkrör, biståndsminister Isabella Lövin, och statsminister Stefan Löfven satsar på en nystart för regeringen.

Statsminister Stefan Löfven och Miljöpartiets nya språkrör Isabella Lövin siktar på en rödgrön nystart.– Nu ska regeringen ombildas delvis och det kommer att bli ett sätt för oss att stärka laget, säger Lövin.

De rödgröna spänningarna har varit uppenbara det senaste året, inte minst på grund av den nya stramare migrationspolitiken. Men när Lövin för första gången som språkrör visade upp sig med Löfven var det andra toner.

– Vi har en gemensam vision för det moderna, gröna samhällsbygget, säger hon.

Den senaste tidens turbulens i MP har bidragit till bilden av partiet som en börda för S. Nyligen konstaterade LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson att LO-medlemmar aldrig gillat miljöpartister.

En nystart

Men även Löfven pekar hellre på gemensamma rödgröna visioner.

– Vi gillar framtid, vi gillar grönt och vi gillar jobb, säger statsministern.

Löfvens och Lövins besök hos Scania i Södertälje hade arrangerats i all hast sedan det stod klart att biståndsminister Isabella Lövin skulle bli nytt MP-språkrör efter Åsa Romson.

Hos Scania fick de två partiledarna studera eldrivna bussar som kan laddas trådlöst. De aviserade också ett samverkansprogram om framtidens transporter och resor mellan staten, näringslivet och forskarvärlden.

Scaniabesöket är en del i den nystart för regeringen som många i S och MP efterlyser. Inom kort ska statsministern även presentera sin regeringsombildning.

Nya ministrar

Ombildningen kan omfatta mer än bara en ny miljö- och en ny bostadsminister. Lövin vill inte gå in på om hon blir den nya miljöministern.

– Det finns väldigt många intressanta ministerposter, säger hon, men tillägger också att hon trivs som biståndsminister.

Peter Akinder, politisk redaktör på tidningen Östra Småland (S), vill se mer än att två tomma MP-ministerposter återbesätts och att någon S-minister försvinner:

– Stefan Löfven måste överraska, slå med häpnad. Löfven borde flytta runt ministrar och ta in nya spännande namn.

Akinder ifrågasätter bland annat den nuvarande framtidsministerposten.

– Jag vet inte hur framtidsministern får dagarna att gå, säger Akinder.

Osynliga ministrar

En del ministrar har fått kritik för att vara osynliga i viktiga profilfrågor. Infrastrukturminister Anna Johansson (S) hamnade nyligen näst sist i en Novusmätning av hur kända ministrarna är. Många miljöpartister skulle bli glada om partiet fick den posten.

Sist i Novusmätningen hamnade högskoleminister Helene Hellmark Knutsson (S). Att byta ut henne kan dock vara svårt, eftersom hon ska leverera en stor forskningsproposition i höst.

Statsminister Löfven uppger att hans grubblerier bygger på hur regeringen bäst ska formas för att fokusera på jobben, klimatet och välfärden. Han betonar också att alla ministrars bakgrund kommer att granskas noggrant för att slippa otrevliga avslöjanden senare.

– Jag tänker inte slarva på den punkten.

Maja Suslin/TT
Biståndsminister Isabella Lövin och statsminister Stefan Löfven studerar en elbuss med trådlös laddning på Scania i Södertälje.