Nyheter Sverige

Löfven ombildar snart regeringen

Statsminister Stefan Löfven kommenterar vid en pressträff på Rosenbad i Stockholm att vice statsminister Åsa Romson lämnar regeringen.
Statsminister Stefan Löfven kommenterar vid en pressträff på Rosenbad i Stockholm att vice statsminister Åsa Romson lämnar regeringen.

Statsminister Stefan Löfven ska ombilda regeringen "inom några veckor", efter Miljöpartiets kongress.Löfven säger att han förstår att hans vice statsminister, miljö- och klimatminister Åsa Romson lämnar regeringen efter det att hon föreslås få lämna som språkrör för Miljöpartiet.

– Jag har full förståelse för att Åsa Romson i det här läget väljer att träda tillbaka, säger statsministern.

Han prisar språkröret Åsa Romsons insatser i regeringen men säger att han också ser fram emot att arbeta tillsammans med hennes efterträdare, när hon väl har valts av MP-kongressen i helgen.

Statsministern måste, i och med beskedet, på något sätt ombilda regeringen. För några veckor sedan lämnade även bostadsminister Mehmet Kaplan, också han miljöpartist, regeringen. Han är ännu inte ersatt och Löfven har sagt att han funderar vidare, men striden om språkrörens ställning i Miljöpartiet har tvingat honom att avvakta.

Nu ska han också lägga ett pussel där en ny miljöminister behövs, sannolikt blir också posten som bostadsminister kvar.

Romson har också haft titeln som vice statsminister, något som dock har varit en mer symbolisk än innehållsrik titel. Den har inte inneburit att hon ersätter statsministern om han är borta.

Statsministern säger att han "inom några veckor", under maj, kommer att ge besked om hur den nya regeringen ska se ut. Miljöpartiet har för närvarande sex ministerposter.

Han säger att krisen i Miljöpartiet inte har varit bra för regeringen, men arbetet fortgår som tidigare.

– Att partier byter företrädare har hänt tidigare, det skedde också under den borgerliga regeringens tid, säger han.

Han konstaterar att Miljöpartiet har haft en mycket besvärlig tid på sistone.

– Och jag skulle vara naiv om jag sade att det inte alls påverkade regeringsarbetet, jag hade hellre sett att det inte hände, men det är ju inte så att regeringsarbetet avstannar, säger Löfven.

Läs också