Nyheter Sverige

Löfven positiv till Natoinsats

Statsminister Stefan Löfven är positiv till att Nato övervakar EU.s havsgräns mellan Grekland och Turkiet.
Statsminister Stefan Löfven är positiv till att Nato övervakar EU.s havsgräns mellan Grekland och Turkiet.

Regeringen är nu positiv till att Nato övervakar EU:s havsgräns mellan Grekland och Turkiet.– Kan vi få hjälp med övervakning från Nato så är det bra, säger statsminister Stefan Löfven (s).

I förra veckan meddelades att Nato ska bistå EU med övervakning av havet mellan Turkiet och Grekland för att upptäcka och stoppa flyktingsmugglare. Då tyckte utrikesminister Margot Wallström (s) att det var "olyckligt" att Nato får en sådan uppgift som i första hand borde skötas av EU.

Löfven uppger att han nu pratat med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och fått klargjort vad Natos mandat innebär.

– Nato kommer inte ha något aktivt uppdrag att mota och stoppa båtar. Om en båt befinner sig i närheten och flyktingar har ramlat i, då måste de hantera den situationen. De är skyldiga att ta upp de flyktingarna enligt internationell rätt. Vad som händer sedan får hanteras då, säger statsministern.

– När detta blivit tydliggjort så har vi sagt att vi tycker att det är bra att Nato kan bidra i en sådan här övervakning.

Det är Nato-medlemmarna Tyskland, Grekland och Turkiet som har begärt hjälp av försvarsalliansen för att bevaka vattnen i Egeiska havet mellan Turkiet och Grekland.