Nyheter Sverige

Löfven: Segregationen måste brytas

Statsminister Stefan Löfven vill bekämpa segregationen.
Statsminister Stefan Löfven vill bekämpa segregationen.

Regeringen lanserar ett program för att bekämpa segregationen.Men bara 250 miljoner kronor per år riktas specifikt till utsatta områden

Statsminister Stefan Löfven varnade i sitt Almedalstal för att Sverige kan brytas sönder om inte segregationen bekämpas.

– Då måste det bli slut på skjutningarna, bilbränderna och knarkhandeln, sade Löfven.

– Då ska inte religiösa extremister kunna vinna makt över det offentliga rummet och bestämma var kvinnor får vara och hur de får klä sig.

Före talet hade Löfven presenterat ett program mot segregation som sträcker sig till 2025. Flera av de tio punkterna handlar om utredningar eller uppdrag till myndigheter. Bland annat ska straffen för attacker mot blåljuspersonal ses över. Polisen utlovas mer pengar i höstens budget. Några tiotal miljoner per år ska gå till skolsatsningar i utsatta områden. 14 miljoner ska läggas på stöd till idrottsledare.

Stöd till skolor

Polisen har pekat ut 53 bostadsområden som utsatta, varav 15 anses särskilt utsatta. De senare kännetecknas av parallella samhällstrukturer, våldsbejakande religiös extremism, och att polisen har svårt att fullgöra sitt uppdrag där.

När Löfvens program är i full gång 2020 ska det omfatta 250 miljoner kronor per år. Statsministern protesterar mot bilden av att programmet mest skulle bestå av utredningar, översyner och uppdrag.

– Det är inte korrekt beskrivet, säger han och ser de 250 miljonerna som ett komplement.

60 miljarder

Löfven hänvisar till regeringens investeringar i "samhällsbygget" på 60 miljarder kronor och kallar det för det stora programmet. Det handlar om tidigare tagna beslut om bland annat tio miljarder kronor extra i statsbidrag till kommunerna och om investeringar i skola, kommunikationer och bostäder. Men de investeringarna är generella för hela landet.

TT: Vad är det som säger att de pengarna hamnar i de utsatta områdena?

– Just i de här utsatta områdena ska man i avtal, mellan den delegation vi ska tillsätta och kommunen, se vad som kan göras, säger Löfven.

Är förvånad

Statsvetarprofessorn Jonas Hinnfors är förvånad över att programmet är så vagt och innehåller så lite pengar när regeringen samtidigt utmålar segregationen som en av de största samhällsutmaningarna.

– Man utsätter sig för risken att få stark kritik för att inte göra mycket åt ett problem man talar om i så starka ordalag, säger Hinnfors.

Han tycker att reformen är ett nytt bevis på hur svårt S har att avdela resurser till något som kan kallas för "stora reformer".

Sågar

Alliansen sågar Löfvens program. Centerledaren Annie Lööf tycker att det är bedrövligt att det är "så innehållslöst". Hon efterlyser konkreta satsningar och pekar på att Alliansen har förslag på 2 000 fler poliser.

Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé förvånas över att skärpta straff för attack mot blåljuspersonal måste utredas.

– Att utreda räcker inte när sten haglar över svensk polis.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset