Nyheter Toppnyheter Ekonomi Världen

Löfven till afrikanskt toppmöte

Statsminister Stefan Löfven (S) vid Afrikanska unionens högkvarter i Addis Abeba i januari i fjol. Arkivbild.
Statsminister Stefan Löfven (S) vid Afrikanska unionens högkvarter i Addis Abeba i januari i fjol. Arkivbild.

Stefan Löfven åker i helgen på Afrikanska unionens toppmöte i Etiopien, och utrikesminister Margot Wallström är redan där. De ska bland annat lobba för Sveriges kandidatur till FN:s säkerhetsråd, som avgörs i sommar.

Under lördagens besök ska Löfven följa upp det toppmöte mellan EU och Afrika som hölls på Malta i november om migration. Ett ämne är så kallade återtagandeavtal, om personer som utvisas från EU.

– Länder som har ett samarbete med EU i andra frågor måste också samarbeta kring att människor behandlas på ett korrekt sätt i enlighet med de asylregler som gäller. Det finns länder dit det är svårt att avvisa människor eftersom man inte vill kännas vid dem eller har något system för att ta emot dem, säger Löfvens pressekreterare Erik Nises till TT.

EU och de afrikanska länderna enades på Malta om en handlingsplan som ska få fler afrikaner utan asylskäl att återvända hem samtidigt som EU öppnar för fler möjligheter för afrikaner att arbeta och studera i Europa.

Kvinnors rättigheter

Löfven har en rad möten med afrikanska ledare inbokade. AU-toppmötet ses som ett bra tillfälle för statsministern att träffa så många stats- och regeringschefer som möjligt för att ta upp svenska hjärtefrågor. En är kvinnors rättigheter, vilket passar bra eftersom det också är ett tema för AU detta år, med toppmötet som startskott.

– Eftersom kvinnors rättigheter är en bärande del av Sveriges FN-engagemang och ingår i vår kandidatur till säkerhetsrådet är det ett bra tillfälle att informera dem. Vi vill ha så stort stöd för den kandidaturen som möjligt, säger Nises.

Utrikesministern förbereder för statsministern

Utrikesminister Margot Wallström är redan på plats i Addis Addeba, och har haft samtal med länderna i AU.

– Vi har haft bilaterala samtal om bland annat kvinnors rättigheter. Jag har pratat om vår feministiska utrikespolitik. Det har tagits emot bra, Afrikanska unionen har kvinnors rättigheter som en tydlig prioritet, och vi har en lång tradition tillsammans, säger hon till TT efter första dagen i Addis Addeba.

Frågan är hur de afrikanska länderna kommer att ställa sig till den svenska charmoffensiven inför omröstningen till säkerhetsrådet.

– Vi hoppas på det bästa. Vi jobbar också med dialog, vi frågar också dem vad de vill ha av FN:s säkerhetsråd, säger Margot Wallström.