Nyheter Världen

Löfven: Tråkigt om britter lämnar EU

Frankrikes president François Hollande och Sveriges statsminister Stefan Löfven talade mest om brexit under sina överläggningar,
Frankrikes president François Hollande och Sveriges statsminister Stefan Löfven talade mest om brexit under sina överläggningar,

Brexit dominerar allt – även när Sveriges statsminister besöker Frankrike.Tråkigt, men vi kan hantera det, säger Stefan Löfven (S) om ett eventuellt brittiskt utträde ur EU.

Löfven mötte såväl president François Hollande som premiärminister Manuel Valls för överläggningar i Paris på onsdagseftermiddagen.

– Båda de mötena präglades av frågan om brexit eller inte brexit, konstaterar han efteråt på en kort pressträff på svenska ambassaden.

Regeringen vill gärna ha kvar Storbritannien i EU, inte minst med tanke på hur ofta de svenska och de brittiska politiska åsikterna sammanfaller när det ska röstas i EU-sammanhang.

– Det vore tråkigt om Storbritannien lämnar EU. Det är ingen tvekan om det. Mest tråkigt för Storbritannien självt, tror jag, för det kommer att skapa en stor osäkerhet för investerare till exempel, säger Löfven och varnar för den långa och ovissa förhandlingsperiod som kommer att inledas om britterna på torsdagen väljer att vinka adjö.

Säkerhetshot

Löfven vill ändå inte måla fan på väggen. Ett brittiskt utträde är ingen katastrof.

– Vi tar ansvar för situationen och det finns tillräckligt mycket stabilitet och trygghet i Sverige för att klara en sådan situation, säger statsministern, som ändå oroas över hur ett svagare EU ska kunna stå upp mot Moskva.

– Det blir en ny politisk verklighet i EU. Och EU behöver inte splittring – EU behöver samling, inte minst med det vi upplever i Östersjöområdet, när den europeiska säkerhetsordningen faktiskt utmanas. I och med Rysslands annektering av Krim så behöver vi mer samling, ett starkare Europa.

Ingen euro

Om Storbritannien röstar nej till EU väntas tunga EU-länder, däribland Frankrike, trycka på för att utöka EU-samarbetet ännu mer, i hopp om att på så vis få det att fungera bättre. Inte minst inom eurozonen förs ständiga diskussioner om exempelvis en särskild eurobudget.

Stefan Löfven är dock fortsatt inte intresserad av att dra igång diskussionen om ett svenskt euro-medlemskap igen.

– Nej. Vi har ett så tydligt budskap från den folkomröstning som vi hade 2003 så det kan jag inte se att vi är ens i närheten av, säger statsministern i Paris

Stephane Mahe /Reuters/TT
Sveriges statsminister Stefan Löfven och Frankrikes president François Hollande.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset