Nyheter Världen Sverige

Löfven: Turkiet går i fel riktning

Ett polisfordon patrullerar i Istanbul. Arkivbild.
Ett polisfordon patrullerar i Istanbul. Arkivbild.

Statsminister Stefan Löfven (S) höjer ett varnande finger till Turkiets regering, som han anser "går i fel riktning" efter kuppförsöket.På sikt är EU:s flyktingöverenskommelse med landet i fara, anser han.

– Det är en mycket oroväckande utveckling vad gäller inte minst yttrandefriheten och vad som händer med journalister, säger Löfven i samband med ett besök i Norge.

Han tillägger att än så länge håller Turkiet sin del av avtalet.

– Men det som de nu säger – att vi ska ha viseringsfrihet under alla omständigheter i oktober – ja, där är ju naturligtvis en gräns för oss. För att få viseringsfrihet måste man uppfylla de villkor som är uppställda. De kan inte bara få det. Och det är klart, i den meningen, går det i fel riktning nu för Turkiet. Så är det, säger Löfven.

Han säger sig ha förståelse för att situationen efter ett kuppförsök är svår och måste hanteras.

– Men man måste göra det också med beaktande av folkrätten och mänskliga fri- och rättigheter. Det ser ut som att man går för långt när man fängslar så många människor och sparkar människor, säger han och tillägger att det måste vara svårt att bevisa att alla gripna och sparkade inom den turkiska statsapparaten sedan kuppen har varit delaktiga i kuppförsöket.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset