Nyheter Ekonomi Sverige Sverige-topp

Löfven varnar för brexit

Statsminister Stefan Löfven varnar, i ett tal på LOs kongress, för risk för negativa följder om britterna röstar för att lämna EU.
Statsminister Stefan Löfven varnar, i ett tal på LOs kongress, för risk för negativa följder om britterna röstar för att lämna EU.

Både statsminister Stefan Löfven och utrikesminister Margot Wallström varnar för negativa följder om britterna röstar för utträde ur EU.– Vi får inte gripas av panik, men vi vaknar upp till en ny politisk verklighet, säger Löfven.

Han kom med sin varning inför torsdagens folkomröstning i Storbritannien i samband med sitt tal på LO:s kongress.

Löfven (S) pekar bland annat på att Storbritannien är en viktig handelspartner för Sverige, men också på att en brexit innebär risker för EU-samarbetet.

– Vi vet inte exakt vilka effekter och vilka krafter det kan trigga i Europa, säger Löfven efter talet.

"Ingen bra tid"

I EU finns en oro för att en EU-kritisk opinion i olika medlemsländer kan få ny kraft, vilket kan leda till fler krav på utträde eller omförhandlingar av medlemsvillkor.

– Det är ingen bra tid nu att ha ett EU som splittras, säger Löfven.

Han uppger att regeringen arbetar med en plan för hur man ska agera både om britterna röstar för utträde eller om de väljer att stanna kvar.

För Sverige gäller det till exempel att både ha bra handelsförbindelse med Storbritannien och övriga EU.

– Men det innebär inte någon kollaps, panik eller kaos i Sverige. Vi klarar det, säger Löfven.

Korridorsnack

I Luxemburg möts EU:s utrikesministrar under måndagen. Den brittiska folkomröstningen står inte formellt på dagordningen, men är det givna samtalsämnet i korridorerna.

– I marginalen talar vi om det hela tiden. Väldigt mycket av det vi pratar om här har ju en bäring på den frågan också. Det finns med oss i tankarna hela tiden. Många funderar på vad som händer i samma ögonblick, med det ena eller andra alternativet, hur vi ska svara och reagera, säger Margot Wallström (S), som är spänd inför valresultatet på midsommaraftons morgon.

– Det är väldigt spännande och lite nervöst, det kan jag gott medge, säger hon.

EU-ledare möts

EU-ledarna har ett toppmöte i Bryssel några dagar efter den brittiska folkomröstningen. Men det kan komma reaktioner och utspel från EU-ledare innan dess om britterna röstar för att lämna EU.

Även om britterna röstar för att stanna väntar förhandlingar om de förändrade villkor som EU lovat den brittiska regeringen och som kommer att gälla alla EU-länder.

– Det blir inte lätt om de stannar kvar heller, då har man en rad undantag som det också kan bli en besvärlig diskussion kring, säger Wallström.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brexit