Nyheter Världen Sverige

Löfven: Viktigast är värderingar

Statsminister Stefan Löfven intervjuas i samband med Förintelsens minnesdag i Malmö synagoga.
Statsminister Stefan Löfven intervjuas i samband med Förintelsens minnesdag i Malmö synagoga.

Vakter löser inte den långsiktiga säkerheten för judar i Sverige.– Jag tror att det absolut viktigaste är värderingar – vi behöver diskutera mycket mer i Sverige vilket samhälle vi vill ha, sade Stefan Löfven inför sitt tal i Malmö synagoga.

På Förintelsens minnesdag – 71 år sedan befrielsen av förintelselägret Auschwitz-Birkenau 1945 – talade statsminister Stefan Löfven (S) i Malmö synagoga. En stad som har varit särskilt utsatt för antisemitism de senaste åren. Judiska församlingen hade länge poliser posterade utanför sina lokaler efter dåden i Köpenhamn i februari i fjol.

– Den (antisemitismen) finns i Sverige och den finns i Malmö, och det är en skam för vårt samhälle att den över huvud taget finns, sade Löfven.

Han fick även frågor om att Israel i mitten av januari portade utrikesminister Margot Wallström (S) från att besöka landet och att landets energiminister kallat henne för antisemit.

– För det första – antisemitism är naturligtvis helt fel och vår regering står för att vi vill ha bra relationer med både Palestina och Israel. Vi jobbar på det hela tiden, sade Löfven och fortsatte:

– Vi tror på tvåstatslösning och det är viktigt att hela tiden stå fast vid att vi har två parter som har samma rätt till sin säkerhet.