Sport

Löpande Froome utökade efter kaos

Chris Froome springer uppför Mont Ventoux.
Chris Froome springer uppför Mont Ventoux.

Han krockade med en motorcykel och sprang upp för Mont Ventoux.Men Chris Froome utökade totalledningen i Tour de France.– Jag är nöjd med juryns beslut, säger den regerande mästaren.

Uppseendeväckande scener och stort kaos utspelades under och efter torsdagens tolfte etapp av Tour de France, den förkortade bergsetappen i Mont Ventoux.

Totalledaren inför etappen, Chris Froome, var bra med i det 178 kilometer långa loppet från Montpellier när en av tävlingsmotorcyklarna tvärnitade och orsakade en mindre krasch.

Både Froome och toppkonkurrenten Nairo Quintana, Colombia, var inblandade.

Juryn stöttade Froome

Froome, som vann Tour de France 2013 och 2015, kunde inte cykla vidare på sin cykel, samtidigt som stallet Team Skys servicebil inte kom fram för att leverera en ny. Den 31-årige britten valde att springa till fots under en del av loppet och var i mål, till slut på en ny cykel, flera minuter efter etappsegraren Thomas De Gendt från Belgien.

– Motorcykeln kunde inte passera på grund av hundratals supportrar, säger Sky-stallets lagledare Nicolas Portal enligt AFP.

Efter målgång var det ännu oklart hur totalledningen skulle se ut efter etappen. Det slutade i att tävlingsledningen valde att utöka Froomes ledning från 28 sekunder, inför etappen, till 47.

– Det känns rätt. Tack till juryn och tävlingsorganisationen i Tour de France, säger Chris Froome i fransk tv.

Tempo på fredagen

Enligt det uppdaterade sammandraget är Chris Froome således i fortsatt totalledning, 47 sekunder före landsmannen Adam Yates. 23-årige Yates var den som utnämndes till ny totalledare direkt efter loppet. Men även han stöttade tävlingsledningens beslut.

– Efter hans (Froomes) prestation i touren hittills så är han rättmätig totalledare, det hade inte känts rätt att ta över ledningen, säger Yates enligt AFP.

– I mina ögon var det rätt beslut, säger Skys stallchef Dave Brailsford.

På fredagen cyklas den 13:e etappen av 21, en tempoetapp.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset