Nyheter Sverige Sverige-topp

Lövin kandiderar inte

Både Isabella Lövin och Carl Schlyter säger nej till att kandidera för att li språkrör för Miljöpartiet. – Jag är inte kandidat, sade Lövin efter EU-nämnden i dag.
Både Isabella Lövin och Carl Schlyter säger nej till att kandidera för att li språkrör för Miljöpartiet. – Jag är inte kandidat, sade Lövin efter EU-nämnden i dag.

Det börjar bli ont om potentiella utmanare för Miljöpartiets båda språkrör. Nu säger även Isabella Lövin att hon inte är en kandidat. Men fram till kongressen om en vecka kan förutsättningarna ha ändrats.

Det är valberedningens ansvar att föreslå två namn inför Miljöpartiets kongress den 13 maj. Enligt uppgift till Svenska Dagbladet ska de presentera namnen på måndag eller tisdag.

Biståndsminister Isabella Lövin (MP) är ett av namnen som ska ha störst stöd bland Miljöpartiets distrikt och medlemmar. Men hon vill inte ställa upp.

– Jag är inte kandidat, säger hon till journalister efter ett möte i EU-nämnden.

Tidigare på onsdagen sade riksdagsledamoten Carl Schlyter (MP) att han ringt till valberedningen och meddelat dem att han inte vill kandidera. Det har Isabella Lövin inte gjort.

Har förtroende

Carl Schlyter berättade också för TT att valberedningen utsett en person som skulle kontakta honom. De har däremot inte kontaktat Isabella Lövin för att ställa frågan om en eventuell kandidatur till språkrörsposten. När TT ställer frågan undviker hon att svara hur hon skulle ställa sig vid en förfrågan.

– Jag tycker att valberedningen har ett väldigt viktigt uppdrag nu. De lyssnar med hela partiet och det är viktigt att man respekterar den processen, säger Isabella Lövin.

Hon säger också att hon har förtroende för de nuvarande språkrören.

Fridolin inte förvånad

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin är inte förvånad över Schlyters och Lövins besked om att de inte är kandidater.

– Jag tror inte att någon har sett framför sig att vi i detta turbulenta läge kan ha en helt öppen process där alla står på torget och kandiderar, säger han.

Han menar att det är valberednings uppdrag att göra en ordentlig beredning genom att prata med alla lokal avdelningar och sedan lägga fram ett förslag.

– Det förslaget är jag övertygad om att partiet vill samlas runt, säger han.

Vilka två som fortsättningsvis kommer att leda Miljöpartiet avgörs vid partikongressen som inleds den 13 maj.

Staffan Claesson / TT
Carl Schlyter säger nej till att bli språkrör. Arkivbild.