Nyheter Sverige

Lövin till MP-toppen på sju år

Isabella Lövin (arkivbild). 
Isabella Lövin (arkivbild). 

I förra veckan var Isabella Lövin inte ens kandidat till språkrörsposten, om man får tro henne själv. Men allt tyder nu på att hon väljs in Miljöpartiets högsta ledning på fredag.Övertalning har krävts förr. Först 46 år gammal blev hon medlem i partiet.

Det var före detta språkröret Peter Eriksson som 2008 lyckades värva den dåvarande journalisten till politiken. Det krävdes en del lirkande.

– Och det kan man ju förstå. Hon var firad journalist och hade nyligen fått Stora journalistpriset. Så det var ju ett väldigt vågat steg av henne, får man säga, att kliva in i politiken med alla risker som det innebär, säger Eriksson, som nu är ledamot för MP i Europaparlamentet.

Det var också som EU-parlamentariker Lövin inledde sin politiska bana 2009. Där ägnade hon en stor del av sin tid åt unionens fiskeripolitik, som också var ämnet för hennes prisbelönade bok: "Tyst hav: Jakten på den sista matfisken".

– Hon var en av dem som genomdrev en mer hållbar fiskeripolitik för EU. Och det har ju faktiskt en global betydelse eftersom europeiska fartyg fiskar över nästan hela världen, säger Erikson.

På bara sju år har alltså 53-åriga Lövin gått från nyvärvad medlem till högsta företrädare för Miljöpartiet. En del interna kritiker har just pekat på att hennes politiska meriter är få. Peter Eriksson konstaterar att hon "inte hållit på med politik halva livet".

– Men det är ju också en styrka – att ha andra erfarenheter i livet, säger han.