Nyheter

Lövin vill diskutera arbetstiden

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin sommartalade i Avesta och sade att hon vill ha en ny diskussion om arbetstid.
Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin sommartalade i Avesta och sade att hon vill ha en ny diskussion om arbetstid.

Miljöpartiets språkrör, vice statsminister Isabella Lövin, vill se en ny diskussion om arbetstid. Fler kan få mer tid över till annat och fler få jobb den vägen med nya lösningar, tror hon.

– Jag tycker att det är dags för en diskussion om hur vi ser på arbete i vår tid, sade Lövin i sin sommartalspremiär inför ett 50-tal åhörare, däribland försvarsminister Peter Hultqvist (S), i Stadshusparken i uppväxtstaden Avesta.

Lövin har inte har några konkreta förslag i stil med sex timmars arbetsdag, men hon konstaterar efter talet att Miljöpartiet har ett mål för 35 timmars arbetsvecka i partiprogrammet. Det är dock inget som partiet prioriterat under senare år och partiledningen har varit ovillig att ta i frågan.

– Vi vill se en diskussion om hur vi skulle kunna göra arbetslivet mänskligare och att man kanske inte behöver arbeta så oerhört mycket när man har som mest i livet, med småbarn och väldig press på sig, säger Lövin, språkrör sedan i våras.

Sjukskrivningar oroar

TT: Hur ska en sådan lösning se ut?

– Jag kan bara se på sjukskrivningstalen på grund av stress att vi måste se över hur vi arbetar. Vi har inte råd att låta människor bränna ut sig, det här är helt klart en fråga som måste sättas i samhällsdiskussionens centrum.

Lövin ägnade annars större delen av talet åt miljöfrågor och tror att det är med vision, mer långsiktigt arbete och reformer med grön omställning som ska vända MP:s opinionssiffror, för närvarande i stort sett halverade jämfört med resultatet i valet. Hon tröstade sig med att det är två år kvar till nästa val.

– Politik handlar inte om kortsiktiga segrar och opinionssiffror, sade hon och underströk att MP ”tar ansvar för att förverkliga så mycket grön politik vi bara kan.”

”Klimatklivet” förlängs

Hon presenterade en budgetnyhet om att det så kallade Klimatklivet förlängs med två år och att det tillförs ytterligare 100 miljoner kronor årligen under 2017 och 2018. Programmet omfattar hittills totalt 1,9 miljarder, men regeringen föreslår nu att programmet förlängs till 2020 och omfattar 700 miljoner kronor 2019 och 2020.

Klimatklivet ska bland annat stödja lokala investeringar för att minska utsläppen av växthusgaser. Bland beviljade projekt finns laddningsanläggningar för elfordon och satsningar på övergång från fossila bränslen till förnybara drivmedel.

Lövin vill också se en svensk livsmedelsstrategi – för att ”lansera bättre, justare mat med mindre miljöpåverkan och för att se till att offentlig upphandling gynnar hållbar matproduktion”.

Men där får hon mothugg av Moderaterna, som befarar en strategi som leder till högre krav på svenska livemedelproducenter:

– Miljöpartiet talar mycket om att öka ekologisk produktion, det tror jag fel fokus. I stället borde fokus ligga på att uppmuntra svensk livsmedelsproduktion, säger Jonas Jacobsson Gjörtler, partiets gruppledare i riksdagens miljö– och jordbruksutskott.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset