Nyheter Världen

Løkke hotar med nyval i Danmark

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen hotar med nyval. Arkivbild.
Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen hotar med nyval. Arkivbild.

Trots en misstroendeförklaring har Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) förtroende för sin miljö- och livsmedelsminister.Något avsked är inte aktuellt.– Det andra mer troliga alternativet är att utlysa ett folketingsval, säger Venstreledaren.

Oppositionen i Danmark har lagt fram ett förslag om misstroendevotum mot landets miljö- och livsmedelsminister Eva Kjer Hansen från det borgerliga regeringspartiet Venstre (V). Ett förslag som kommer att få stöd av regeringens stödparti Det Konservative Folkeparti (C), om det går till omröstning i folketinget nästa vecka.

– Jag känner till positionerna. Om det får mig till att avskeda min minister? Nej, det gör det inte, säger statsministern Lars Løkke Rasmussen.

Men om en majoritet saknar förtroende vid en misstroendeomröstning ska Eva Kjer Hansen rätta sig efter beslutet, meddelar hon. Det skulle i så fall vara första gången hittills i Danmark som folketinget måste rösta igenom ett misstroendevotum innan en minister avgår. Kutym har tidigare varit att ministern meddelar sin avgång vid vetskapen att en majoritet av folketingsmedlemmarna saknar förtroende.

Liksom Konservative anser den röda oppositionen att ministern har fört folketinget bakom ljuset i samband med förhandlingarna om nya och omstridda lantbruksregler.

Folketinget klubbade igenom en central del av lantbruksöverenskommelsen – trots misstroendet mot den danska miljöministern. Men Løkke ska förhandla om ett tilläggsavtal med sina borgerliga stödpartier, som även består av Dansk Folkeparti och Liberal Alliance. Hans förhoppning är att det mötet även ska leda till att förtroendet för regeringen och dess ministrar återupprättas.