Utbildning Nyheter Sverige Sverige-topp

L vill ha kommission mot skolstök

Liberalerna vill ha en ordningskommission med uppdrag att verka för lugn och arbetsro i svenska skolor. Arkivbild.
Liberalerna vill ha en ordningskommission med uppdrag att verka för lugn och arbetsro i svenska skolor. Arkivbild.

Liberalerna vill satsa 150 miljoner kronor för att inrätta en ordningskommission, som ska motverka stök i skolan. Pengarna ska bland annat gå till akuta insatser och till att sprida goda exempel.

Förslaget kommer i Liberalernas budgetmotion i nästa vecka.

– Kommissionen ska fundera över om det behövs några lagändringar eller regeländringar, men ska också kunna använda pengarna till aktiva åtgärder, till exempel till skolor med stora problem eller skolor som vill jobba förebyggande, säger Christer Nylander, Liberalernas talesperson i skolfrågor.

Han tycker att internationell kompetens bör ingå i kommissionen.

– Sverige har generellt större problem än de flesta andra länder med ordning i skolan. En viktig del är naturligtvis att lära sig av andra länder, säger han.

Ordning i skolan har länge varit en käpphäst för Liberalerna, men förslaget om en ordningskommission är nytt. Och partiet tänker fortsätta lyfta frågan.

– Det är väldigt svårt att lära sig nya saker när det är oro och bråk i klassrummet. Detta är en mycket viktig fråga, både för att locka nya människor till läraryrket men också för att förbättra kunskapsresultaten, argumenterar Christer Nylander.