Nyheter Ekonomi Sverige Sverige-topp

L vill slopa bostadssubventionerna

Liberalernas krav på regeringen för en bättre bostadsmarknad: Slopa bostadssubventionerna.. Arkivbild.
Liberalernas krav på regeringen för en bättre bostadsmarknad: Slopa bostadssubventionerna.. Arkivbild.

Avskaffa de nuvarande bostadssubventionerna och använd pengarna till individer i stället. Det kräver nu Liberalerna under pågående bostadssamtal mellan regeringen och oppositionen.

Sedan februari pågår förhandlingar mellan regeringen och oppositionen, förutom Sverigedemokraterna, om hur partierna ska kunna hitta blocköverskridande lösningar för bostadspolitiken, skriver Dagens Nyheter.

Finansminister Magdalena Andersson (S) har gjort klart att alla frågor utom fastighetsskatten ligger på bordet, och nu går Liberalerna ut och kräver att bostadssubventionerna slopas. Partiet vill i stället att pengarna ska användas till att sänka den så kallade flyttskatten samt bygga ut bostadsbidragen. De anser att det gynnar individen i stället för fastighetsägarna.

– För oss kommer det här att vara en av de bärande delarna som vi vill se i en uppgörelse, säger Erik Ullenhag (L), till DN.

Men Magdalena Andersson säger till DN att genom att ta bort investeringsstödet snarare skulle minska bostadsbyggandet och är skeptisk till Liberalernas utspel.

Målet är att samtalen ska ha avslutats före sommaren.