Nyheter Ekonomi Världen

Labour tappar mark

Skottlands regionala regeringschef Nicola Sturgeon och hennes starkt EU-vänliga parti SNP, väntas stärka greppet över de skotska vänsterväljarna. Arkivbild.
Skottlands regionala regeringschef Nicola Sturgeon och hennes starkt EU-vänliga parti SNP, väntas stärka greppet över de skotska vänsterväljarna. Arkivbild.

Storbritanniens rösträknare håller nattavak för att nå fram till resultaten i gårdagens regionalval.Labour tros vinna borgmästarposten i London – men håller andan för stora förluster runtom i landet.

Valen gällde främst de regionala församlingarna i Skottland, Wales och Nordirland, men också tusentals vanliga fullmäktigeplatser runt om i England och tunga borgmästarposter i London, Liverpool och Bristol.

Resultaten dröjer dock men när mer än hälften av rösterna i England var räknade hade Labour tappat 43 platser. Partiet hade också gått ned i Skottland och Wales, uppger Reuters.

Om förlusterna bekräftas när alla röster är räknade ökar pressen mot den redan tufft ansatte partiledaren Jeremy Corbyn.

Det tunga borgmästarvalet i London tros vara färdigräknat först sent under fredagseftermiddagen.

De första siffrorna från Nordirland väntas först framåt helgen.

Tufft för Corbyn

Labour-kandidaten Sadiq Khan har varit favorit i opinionsmätningarna, klart före sin konservative huvudkonkurrent Zac Goldsmith.

– Förhoppningsvis, om jag vinner, kan jag bli den borgmästare som enar vår stad igen, sade Khan till nyhetsbyrån AFP inför valet.

För Labour är en eventuell London-seger en rejäl fjäder i hatten, efter åtta års konservativ styre under den nu avgående Boris Johnson.

"Allt är en röra"

I Wales spretade röstandet rejält i sommarhettan i går.

– Jag röstar Ukip! Allt är en enda röra! fräste en välklädd herre på väg ut från sin vallokal på Talbot Road, strax väster om centrum.

– Jag brukar rösta Labour, men nu är jag nog på väg helt åt andra hållet. Jag tycker inte Labour har gjort så mycket på sistone, sade näste man, som presenterade sig som Robert.

Till skillnad mot den välklädde var Robert ändå för ett fortsatt EU-medlemskap, när den frågan ska avgöras nästa gång britterna går och röstar, den 23 juni.

Ukip tar plats?

Även Amy Davies, som röstade inne i Centralbiblioteket i centrum, vill vara kvar i EU.

– Jag är inte direkt rädd för att lämna, men det känns osäkert. Vi vet inte hur det blir. Jag tror att många unga vill vara kvar, men de äldre vill gå ur. Och många är nog oroliga för att det främst är de äldre som kommer att rösta, sade Amy – som i regionalvalet lade sin röst i mitten, på Liberaldemokraterna.

Att döma av en opinionsmätning som presenterades efter vallokalernas stängning tycks dock valet främst ha blivit en framgång för EU-motståndarna. EU-kritiska Ukip – UK Independence Party – tar enligt opinionsundersökningen för första gången plats i det walesiska parlamentet och får åtta av de totalt 60 mandaten.

Mätningen siade att Labour återigen blir störst, men utan egen majoritet.

Frank Augstein/AP/TT
Labourpolitikern Sadiq Khan talar på ett valmöte inför borgmästarvalet i London. Hans huvudkonkurrent Zac Goldsmith lyssnar i bakgrunden. Arkivbild.
Wiktor Nummelin/TT
Neil McEvoy är nationalistpartiet Plaid Cymrus kandidat i västra Cardiff i torsdagens regionalval. Han är optimist och tror att partiet till och med kan utmana Labour om att bli störst.
Wiktor Nummelin/TT
Som många andra britter tänker Amy Davies redan mest på nästa val – folkomröstningen om EU i juni. "Många unga vill vara kvar", säger Amy.