Nyheter Ekonomi Världen

Labourseger i Londons borgmästarval

Skottlands regionala regeringschef Nicola Sturgeon och hennes starkt EU-vänliga parti SNP, stärker greppet över de skotska vänsterväljarna. Arkivbild.
Skottlands regionala regeringschef Nicola Sturgeon och hennes starkt EU-vänliga parti SNP, stärker greppet över de skotska vänsterväljarna. Arkivbild.

Labours kandidat Sadiq Khan vann borgmästarvalet i London. Det innebär att London får sin förste muslimske borgmästare.

"Gratulerar Sadiq Khan. Ser fram emot arbeta tillsammans med dig för att skapa ett London som är bra för alla!", skriver Labourledaren Jeremy Corbyn på Twitter.

Det dröjde till kvällen innan segraren kunde koras. Den 45-årige sonen till en bussförare vann över den 41-årige sonen till en miljardär.

Den stora gissningsleken vidtar nu för att klura ut vad utgången i regionalvalet innebär för folkomröstningen om EU i slutet av juni. London-valet lär få störst inflytande, med tanke på att kampen om borgmästarposten stod mellan uttalat EU-vänlige Khan och EU-kritiske huvudmotståndaren Zac Goldsmith.

Runt om i landet försökte så gott som samtliga partier på fredagsmorgonen framhäva att just de lyckats över förväntan.

– En ny gryning vaknar i Wales. Här i dalgångarna har den redan grytt, strålar nationalistpartiet Plaid Cymrus ledare Leanne Wood i walesisk tv efter att ha besegrat Labour i ett av deras äldsta och mest traditionella fästen i Rhondda-dalen.

Fast egentligen gick det inte så bra för Plaid Cymru som Wood hade hoppats. Partiet går fram, men hamnar ändå långt efter Labour totalt sett. Och Labours väntade tillbakagång blir inte så dramatisk som det gissades på förhand.

Gladast i Wales var i stället EU-fientliga UK Independence Party som tar sina första mandat hittills i regionalförsamlingen – sannolikt sju stycken.

Seger för SNP

I Skottland gick det dock inte alls för Ukip, som blev helt utan mandat i det skotska parlamentet. Där kommer i stället nationalistiska SNP fortsätta att dominera, med totalt 63 av 129 mandat.

– SNP har vunnit en tredje seger i rad i ett skotskt parlamentsval. I natt har vi skrivit historia, säger partiledaren Nicola Sturgeon enligt AFP.

Å andra sidan går ändå partiet bakåt och får ingen egen majoritet. Labour gör samtidigt en rekordsvag insats och är första gången sedan 1910 inte ens näst störst i landsdelen.

London väntar

Totalt sett blev ändå inte valdagen så katastrofal för Labour som vissa analytiker – inte minst på högerkanten – siat om på förhand. Partiet tappade en mängd lokala fullmäktigeplatser i England, men långt ifrån så många som det kunde ha blivit.

– Över hela England fick vi höra i går att vi skulle förlora. Det gjorde vi inte. Vi höll ut och vi växte på många platser, säger partiledaren Jeremy Corbyn stolt, enligt AFP.

Segern i Londons borgmästarval förstärker den bilden.

Frank Augstein/AP/TT
Labourpolitikern Sadiq Khan talar på ett valmöte inför borgmästarvalet i London. Hans huvudkonkurrent Zac Goldsmith lyssnar i bakgrunden. Arkivbild.
Wiktor Nummelin/TT
Neil McEvoy var nationalistpartiet Plaid Cymrus kandidat i västra Cardiff i torsdagens regionalval. McEvoy gjorde överraskande bra ifrån sig och var ytterst nära att besegra storfavoriten från Labour i sin valkrets.
Wiktor Nummelin/TT
Som många andra britter tänker Amy Davies i Cardiff redan mest på nästa val – folkomröstningen om EU i juni. "Många unga vill vara kvar", säger Amy, som röstade på Liberaldemokraterna i torsdags.