Sport

Laddat Frölunda vände mot Djurgården

Artturi Lehkonen jublar efter att ha gjort 4–2 för Frölunda i näst sista minuten av den första SM-kvartsfinalen mot Djurgården. Mats Rosseli Olsen, som lade passningen till målskytten, är på väg att gratulera.
Artturi Lehkonen jublar efter att ha gjort 4–2 för Frölunda i näst sista minuten av den första SM-kvartsfinalen mot Djurgården. Mats Rosseli Olsen, som lade passningen till målskytten, är på väg att gratulera.

Frölunda började svagt, men vände till seger med 4–2 i den första SM-kvartsfinalen mot Djurgården.– Det kanske var lite överladdning, säger tvåmålsskytten Artturi Lehkonen om Frölundas start.

Frölunda blev tvåa i ligatabellen för tredje året i rad, hade inte mycket att spela för i de sista omgångarna och har varit spelledigt i en vecka.

Djurgården har haft en annan resa, med tre tuffa matcher i åttondelsfinalen mot Brynäs under den senaste veckan.

Det märktes i första perioden. Djurgården gick för fullt, arbetade hårt och mötte Frölunda högt i banan.

Johansson räddade

Hemmalaget såg inte ut att vara redo för tät slutspelshockey.

– Vi började slarvigt. Men alla var mycket laddade. Vi har väntat på slutspelet i mer än vecka, säger Artturi Lehkonen.

Frölundas 20-årige finländare blev matchvinnare för sitt lag. Han kvitterade till 1–1 efter 1.47 i andra perioden på en retur från Mikael Tellqvist i Djurgårdens mål.

Bara målvakten Lasse Johansson hade räddat Frölunda från ett större underläge än 1–0 efter första perioden. Men Lehkonens mål gav nya krafter.

– Efter det började vi spela mycket bättre och åka skridsko mera, konstaterar han själv.

Mål med en mindre

I matchens näst sista minut gjorde Artturi Lehkonen 4–2 i ett snabbt anfall när Frölunda (!) hade en man utvisad.

– Mitt första byte i "penalty killing" på kanske fyra veckor, säger målskytten, som inte har just det spelet som sin specialitet.

Nu ser Frölunda fram emot fredagens möte i Stockholm.

– Det blir tufft. Hovet är en svår plats att spela på, med publiken och så. Men det är ganska kul också! Det är bra stämning där, säger Lehkonen med ett skönt leende.

– De kommer att spela hårt mot oss. Vi måste spela lugnt med pucken och hitta passningar, resonerar han om hur Frölunda ska gå vidare.

Särkijärvi kritisk

Djurgårdens tränare Hans Särkijärvi såg förstås också att matchen bytte karaktär efter stockholmarnas överlägsna första period.

– I andra perioden började vi lite klent och var inte på som i första. Tredje perioden är olycklig. Vi drar på oss tre utvisningar. Det håller inte i så här täta matcher. Framförallt inte så enkla utvisningar, säger Särkijärvi kritiskt om sitt eget lag.

Två utvisningar kom snabbt och på kort tid. Frölundas spel fem-mot-tre gav inget, men trycket mot Tellqvist fortsatte tills Andreas Johnson fick öppet mål och gjorde 3–2 i fem-mot-fyra.

Onsdagens match var den enda kvartsfinalen i Scandinavium, som nu blir upptagen av världscuptävlingar i ridsport. Frölundas återstående hemmamatcher spelas i Frölundaborg.