Metro Sport Fotbolls-EM 2016 Sport Fotbolls-EM i Frankrike

Lagerbäck inne på sin sista resa

Lars Lagerbäck är ute på sin sista resa med Island.
Lars Lagerbäck är ute på sin sista resa med Island.

Det har pratats om statyer och att han skulle kunna bli Islands president om han bara kunde och ville.

Nu gör Lars Lagerbäck sin sista resa med den lilla EM-nationen – något han själv inte bryr sig om.

– Det är ganska sekundärt, säger 67-åringen.

Bergen sträcker sig höga i bakgrunden och luften har rensats av nattens åskoväder. Där nere på planen knallar Lars Lagerbäck runt i träningskläder och med en vit keps på huvudet. Han samlar de isländska spelarna i en ring innan uppvärmningen börjar på träningsplanen i Annecy, nära gränsen till Schweiz.

– Alla har tränat och allt går enligt planen, säger en avslappnad Lars Lagerbäck när han möter media.

Sjunde mästerskapet

Det är lugnet före stormen – på tisdag väntar stornationen Portugal på Stade Geoffroy-Guichard i Saint-Étienne. För första gången ska Island – det minsta landet, sett till befolkningsmängd, hittills i ett EM – spela en premiär i ett internationellt seniormästerskap på herrsidan. Lagerbäck är dock inte orolig över att spelarna ska duka under för EM-pressen.

– Rent fotbollsmässigt, hur de kommer reagera på matchen, det vet jag ju inte. Det enda jag kan tänka mig är att de vill för mycket, det är den största risken. Då blir man lätt individualistisk och vill åstadkomma för mycket på egen hand, säger Lagerbäck, vars landslag även lottades mot Ungern (18 juni) och Österrike (22 juni) i grupp E.

Själv har 67-åringen från Ovansjö i Medelpad mästerskapsrutin så att det räcker och blir över. Tre tidigare EM med Sverige och tre VM (två med Sverige, ett med Nigeria) har varit ovärderlig rutin för det isländska fotbollsförbundet.

– Det tror jag har en viss betydelse. Framför allt i planeringen, säger han.

Detta blir dock den sista resan med den lilla önationen. När han presenterade EM-truppen i Reykjavik i början av maj meddelade Lagerbäck även att han slutar som förbundskapten efter äventyret.

TT: Tänker du själv på det?

– Ja, man påminns ju om det ibland. Men normalt sett, de vakna timmarna funderar man inte så mycket på det. Det kändes lite grand när vi spelade sista träningsmatchen i Reykjavik. Här nere dyker det upp ibland, men man tänker inte på det. Det är ganska sekundärt.

Ska till OS

TT: Vad ska du göra efter EM då?

– Det enda jag vet är att jag förhoppningsvis ska vara ledig i några veckor och sedan har jag blivit övertalad att åka ner till Rio i några veckor.

Där ska Lagerbäck vara expert för Viasat under OS-turneringen i fotboll.

– Jag tänker stå på den sidan, säger Lagerbäck och blickar mot staketet där journalisterna står på andra sidan.

– Eller måste kanske, säger han med ett leende.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset