Sport

Lagerbäck klar för OS

Lars Lagerbäck blir expertkommentator under Viasats tv-sändningar från OS i Brasilien.
Lars Lagerbäck blir expertkommentator under Viasats tv-sändningar från OS i Brasilien.

Lars Lagerbäck är klar för OS i Rio de Janeiro. Men inte som förbundskapten, utan som expertkommentator för Viasat.– Ju kortare semestern blir desto bättre, säger Lagerbäck, som innan dess ska avverka fotbolls-EM med Island.

Det blir en intensiv sommar för Lars Lagerbäck. Om hans Island står för en superskräll och går till EM-final får han bara tre veckor på sig att ladda om till OS.

– Jag tackade faktiskt nej först när de frågade, men sedan tackade jag ja. Det lockar ju faktiskt, jag har aldrig upplevt ett OS på plats. Det ska bli kul att se – om jag nu hinner se någonting annat.

Förutom Lagerbäck kommer även Pontus Kåmark och Glenn Strömberg fungera som fotbollsexperter i den 25 man starka experttrupp Viasat rekryterat till Rio.

Ogillar regelverket

Vilka spelare Lagerbäck kan få komma att tycka till om på OS är inte klart. Eftersom herrturneringen inte räknas som officiella Fifa-datum behöver inte de allsvenska klubbarna släppa sina spelare – om de inte vill.

– Oavsett vad man tycker så är det klubbens rätt att bestämma om man vill släppa eller inte. För turneringen skull vore det bättre om de släppte. Det är synd att regelverket är så här, att man inte kan komma till en "deal", säger Lagerbäck.

Utan att detaljerna är spikade är tanken att Lagerbäck mest ska fungera som expert i studion, vilket innebär att han troligtvis också få ta sig an damernas turnering.

– Jag antar att jag kommer vara med på båda delarna. Jag har sett en del damlandskamper, men jag är inte någon superexpert. Jag får titta lite nu. Det blir roligare när de tar ut trupperna, det är svårt att veta hur bra de är innan man ser vilka som är med.

Alla experter klara

Bland de övriga nya namnen som nu presenterats märks bland annat Klara Svensson, boxning, Jonas Jacobsson i skytte och Jörgen Persson i bordtennis.

Persson gjorde sitt första OS i Seoul 1988 och sitt sjunde och sista som aktiv i London 2012.

– Nu när man inte kvalificerade sig får man ju komma ut på annat sätt. Det är något helt nytt att få se det från sidan, säger Persson.