Sport Sport-topp

Lagerbäck lämnar Island efter EM

Lars Lagerbäck. Arkivbild.
Lars Lagerbäck. Arkivbild.

Fotbolls-EM i sommar blir det sista Lars Lagerbäck gör som förbundskapten för Island. 67-åringen lämnar sedan uppdraget, som enligt Dagens Nyheter övertas av Heimir Hallgrimsson.– Det har varit ett svårt beslut. Det har varit fyra fantastiska år, säger Lagerbäck enligt DN.

Han meddelade sitt beslut på en presskonferens där han i dag presenterade Islands trupp till EM.

– Problemet är att jag föddes för tidigt. Jag måste inse att jag inte blir yngre, det är mycket resande. Man har inte så mycket till socialt liv. Den stora anledningen är att jag ska göra något annat, fokusera mer på familj och vänner.

Lagerbäck har gjort succé på Island och fört det lilla landet till ett fotbollsmästerskap på herrsidan för första gången. Portugal, Ungern och Österrike väntar i EM:s gruppspel.

– Man får alltid frågor om mål och resultat. Men det är inte intressant. Vårt mål är att alltid ge 100 procent, att visa attityd. Kan vi göra det kan vi nå långt, vi kan till och med slå Portugal, säger Lagerbäck.

I den trupp Lagerbäck tog ut återfinns sju spelare från allsvenskan, däribland två från Hammarby. 37-årige veteranen Eidur Gudjohnsen, som tidigare i karriären spelat i bland annat Chelsea och Barcelona, togs också ut. Noterbart är att ingen av de 23 uttagna spelarna håller till i den isländska ligan.