Utbildning Nyheter Sverige

Lagrådet sågar skollagsförslag

Lagrådet sågar regeringens förberedelse av en skollagsändring vad gäller fjärrundervisning. Arkivbild.
Lagrådet sågar regeringens förberedelse av en skollagsändring vad gäller fjärrundervisning. Arkivbild.

Lagrådet underkänner regeringens lagförslag om utökade möjligheter för skolor att ordna fjärrundervisning. Men statssekreterare Helene Öberg säger att lagändringen behövs och är efterfrågad.

Regeringens förslag går ut på att tillåta olika skolhuvudmän att köpa fjärrundervisning i modersmål av varandra. Bakgrunden är bristen på modersmålslärare, vilken blivit än mer påtaglig med den stora flyktingtillströmningen.

Men Lagrådet, som synat regeringens förslag, gör tummen ned. Det konstaterar att utredningstiden varit mycket kort, att förslaget saknar analys av viktiga delar och att remissinstanserna haft mycket kort svarstid. Det har med andra ord gått för fort.

Regeringens plan var att lägga fram en proposition den 28 april, så att de nya bestämmelserna gäller nästa läsår. Och från utbildningsdepartementet kommer inga signaler om att planeringen ändras.

– Vi har enormt många positiva remissinstanser och lagförslaget i sig är något Skolinspektionen och Sveriges Kommuner och Landsting har efterlyst. Det finns ett stort behov av en ändring av lagen, säger Helene Öberg, statssekreterare hos utbildningsminister Gustav Fridolin (MP).

TT: Så ni kommer inte att skjuta fram lagförslaget?

– Vi är medvetna om hur efterlängtad lagändringen är, säger Helene Öberg.

Läs också