Nyheter Världen

Lagring av id-uppgifter läggs på is

Från och med måndag kommer id-handlingarna kontrolleras hos alla tågresenärer på väg från Danmark mot Sverige. Arkivbild.
Från och med måndag kommer id-handlingarna kontrolleras hos alla tågresenärer på väg från Danmark mot Sverige. Arkivbild.

Planerna på att lagra de uppgifter som kommer fram vid id-kontrollen av tågresenärer på Kastrup läggs på is tills vidare. Det återstår alltför många frågetecken att räta ut.

Det danska tågbolaget DSB har tidigare sagt att uppgifterna ska lagras på obestämd tid, så länge det finns en saklig grund för det. DSB har inte kunnat svara på vilka som ska få tillgång till det nya registret, exempelvis om svenska och danska myndigheter ska få det.

Detta har ifrågasatts, bland annat av Peter Blume, professor i persondatarätt vid Köpenhamns universitet, som uttalat sig kritiskt i tidningen Politiken.

Nu ändrar sig DSB. I ett pressmeddelande pekar bolaget på att det fortfarande finns en rad lagmässiga frågeställningar att utreda. Det ska ske i dialog med både svenska och danska myndigheter.

– Först den 17 december fick vi den svenska lagen att arbeta med, så det finns en rad olösta frågor, bland annat hur länge DSB ska kunna dokumentera id-kontrollen, säger DSB:s informationschef Tony Bispeskov till den danska nyhetsbyrån Ritzau.

DSB menar att det är svårt att samtidigt efterleva både dansk lag och svenska myndighetskrav. DSB vill spara uppgifterna för att kunna bevisa att id-kontrollen genomförts. Bolaget riskerar att få betala en straffavgift på 50 000 kronor per resenär som inte kontrollerats.