Sport

Lahti siktar mot EM och OS

Sarah Lahti, SM-guldvinnare i damernas 3 000 meter i inomhus-SM.
Sarah Lahti, SM-guldvinnare i damernas 3 000 meter i inomhus-SM.

Tiden i Australien blev inte som löparlöftet Sarah Lahti tänkt sig.Nu är hon tillbaka i Europa och springer i mars inomhus-VM i Portland.– Det är EM och OS som är de stora målen i sommar, säger 21-åringen efter sitt SM-guld på 3 000 meter.

Löpartalangen Sarah Lahti är redan klar för inomhus-VM på 1 500 meter – men gjorde aldrig något allvarligt försök att kvala in på den dubbla distansen under inomhus-SM i Malmö.

– I ett SM gäller det att vinna. Jag vet att jag har speed för att springa 1 500 meter, säger 21-åringen.

"Ny upplevelse"

Det var under Globengalan som Lahti kvalade in till VM i Portland 17–20 mars på 1 500 meter när hon på en engelsk mil slog svenskt rekord. Passertiden vid 1 500 meter räckte för att Lahti skulle bli VM-klar.

– Jättekul. Det kommer att bli en ny upplevelse, säger Sarah Lahti.

Helst hade hon dock velat springa 3 000 meter även i Portland. Vid Nordenkampen i Växjö i mitten av februari var hon en dryg sekund ifrån att klara kvalgränsen på distansen (9.00,00). Hennes tid då – 9.01,16 – är näst bäst genom tiderna inomhus i Sverige efter Sara Wedlunds 8.50,32 från 1996.

– Då gick jag för det, men det blev för mycket att dra själv på slutet, säger Lahti.

Under vintern flyttade Sarah Lahti till Australien för att träna under Nic Bideau, som tidigare har varit coach åt löparstjärnan Cathy Freeman, Australien. Samarbetet funkade dock inte.

– Jag och Nic Bideau klickade inte riktigt som det ska. Vi är två helt olika människor. Det funkade inte att samarbeta tillsammans. Vi flyttade hem efter sex veckor, säger Sarah Lahti.

Inomhus-VM – en bonus

Nu bor hon och hennes nederländske pojkvän återigen i Nederländerna. Blickarna är nu vända mot utomhussäsongen med EM i Amsterdam och OS i Rio de Janeiro som de stora målen. Främst är det distanserna 5 000 och 10 000 meter som gäller.

– Inomhus-VM är bara en bonus för att se och lära. Jag har inte riktigt fått göra det innan, säger Sarah Lahti.